Овариален хиперстимулационен синдром

Овариален хиперстимулационен синдром

Жените, които ще преминат през овариална стимулация, трябва да са наясно, че процедурата носи рискове, които са сравними с тези на една планирана операция.

Всички жени, които преминават през овариална стимулация, получават специфични усещания, предизвикани от уголемяване на яйчниците и промяна в хормоналния баланс на тялото. Състоянието често се характеризира с увеличаване на теглото поради събиране на повече течност в яйчниците. При 5% от жените обаче това може да бъде съпроводено с неприятно подуване на корема и усещане за дискомфорт в таза, а за <1% от жените това състояние е доста по-усложнено и се налага пациентката да бъде приета в болница. Симптомите могат да включват подуване на корема, гадене, повръщане и диария, болки ниско в корема, както и недостиг на въздух. Моля, свържете се с нашия ин витро специалист, ако имате тези симптоми. Хиперстимулацията варира по тежест и рядко се налага лечение в болница, но Вие трябва да се свържете с клиниката, ако забележите някой от горните симптоми, така че ние да можем да ви следим отблизо.

„Овариален хиперстимулационен синдром” (OHSS), обикновенно се проявява няколко дни след трансфера на ембриони. Симптомите се появяват, провокирани от инжекцията с hCG (Pregnyl):

Тежките симптоми изискват:

  • почивка на легло;
  • включване на интравенозна система за балансиране на телесните течности;
  • приемане на болкоуспокояващи и медикаменти срещу гадене;
  • инжектирането на хепарин за противодействие на тенденцията кръвта да се съсирва необичайно.

За щастие това състояние е самоограничаващо се. Обикновено преминава след няколко дни, с естествено отделяне на прекалено насъбраната течност, но тя може да се задържи в продължение на седмици, особено ако сте забременяла. След като състоянието е преминало, може да се очаква бременността да продължи нормално.

В изключително редки случаи има много сериозни усложнения, свързани с OHSS:

  • анормално съсирване на кръвта може да причини инсулт;
  • кръвните съсиреци са преминали в белите дробове – усложнение, което може да бъде фатално;
  • уголемените яйчници могат да се извият и натъртят, което да наложи оперативна намеса;
  • събралата се течност в коремната кухина може да бъде придружена от подобно събиране на течност около белите дробове и сърцето, което да пречи на правилното им функциониране;
  • черният дроб и бъбреците може да спрат да работят ефективно.

Има съобщени единични случаи на кръвосъсирване и инсулт в резултат на тежък OHSS. Все пак, милион и половина бебета ин витро са родени в световен мащаб, само с четири смъртни случая, които са били докладвани в световната медицинска литература.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако смятате, че имате симптоми на OHSS, моля свържете се с нашия ин витро специалист възможно най-скоро.