Техниката Ин витро ICSI

Ин витро ICSI

Техниката интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI), е модификация на класическото IVF („бебе в епруветка“). ИКСИ представлява метод на селекция на сперматозоиди от страна на ембриолога и инжектирането му в цитоплазмата на яйцеклетка под микроскоп. Ембриона (ите) се поставят в матката на жената по същия начин както след IVF.
ICSI обикновено е подходящ за няколко групи пациенти, като:

  • Мъже с параметри на спермата извън референтните граници;
  • Двойки с предходно слабо оплождане с IVF.

На жената се дават лекарства за стимулиране на яйчниците и развитие на няколко зрели фоликули. Всеки от тези фоликули може да съдържа яйцеклетка. Развитието на фоликулите се следи редовно с ултразвук и кръвни тестове. Това се прави, за да се гарантира, че лекарственото стимулиране е едновременно безопасно и ефективно.
След получаване на зрели фоликули яйцеклетките се взeмат с игла под ултразвуков контрол. Процедурата се извършва под упойка. Събраните яйцеклетки се пренасят в хранителна среда в ембриологичната лаборатория.

След това партньорът отделя семенна проба, която се доставя в лабораторията. Целта на процеса на обработка е да се получат подвижни, нормално изглеждащи сперматозоиди, които се инжектират в зрелите яйцеклетки. ICSI е деликатна процедура, изискваща усет, опит, правилна преценка за качеството на избрания сперматозоид и изключителна координация между очите и ръцете. Извършва се от ембриолог, който работи с микроманипулатор и микроскоп. Зрялата яйцеклетка се поставя неподвижна, а сперматозоидът се инжектира в цитоплазмата с микроигла.
На следващия ден яйцеклетките се проверяват за признаци на оплождане. Тези яйцеклетки (вече ембриони), които имат нормално оплождане се развиват в лабораторията за 2 до 5 дни. Развитието на ембрионите се наблюдава и пациентите се информират за техния напредък.

Нашият лекар извършва ембриотрансфера. С помощта на фин катетър се въвеждат от 1 до 3 ембриона в зависимост от обстоятелствата и консултацията с пациента. Процедурата за поставяне на ембриони отнема не повече от половин час.

След това останалите ембриони се оценяват от ембриолога и могат да бъдат замразени и съхранени за евентуални бъдещи цикли.

Първото бебе от ICSI е родено през 1992 г. и впоследствие много бебета са родени чрез тази техника.