Анализ на семенната течност

Анализ на семенната течност

Семенният анализ (спермограма) дава информация за броя и качеството на сперматозоидите, както и за количеството на семенната течност, което мъжът отделя.

Това е един от първите тестове, с които се установява дали мъжът има проблем да стане баща. При една трета от двойките, които не успяват да имат дете (инфертилитет) се откриват отклонения в семенната течност или сперматозоидите.

Тестовете на семенният анализ включват:

Обем –  мярка на количеството семенна течност (еякулат), което се отделя при еякулация.

Цвят – средно гъста течност с бял, до жълтеникав или пък леко синеещ цвят, с много специфична миризма.

Време за втечняване – семенната течност в началото е плътна, подобна на гел и нормално се втечнява до 20-30 мин.

Количество на сперматозоидите – изчислява се броят на сперматозоидите в един милилитър (концентрация) и общият брой в целия еякулат.

Морфология на сперматозоидите – оценява се процентното съотношение на сперматозоидите с нормална / анормална форма.

Мотилитет – определя се процентното съотношение на сперматозоиди, които се движат нормално напред / анормално.

pH – оценка за киселинността (ниско pH) или алкалността (високо pH) на спермата (еякулата).

Левкоцити / кръгли клетки – нормално не се съдържат в еякулата.

Ниво на фруктоза – оценка нивото на тази захар. Тя служи като енергиен източник за сперматозоидите.

Защо се прави спермограма

 • За да се установи дали мъжът има репродуктивен проблем, който причинява инфертилитет;
 • За да се направи проверка за успеша вазектомия.

Как да се подготвите

Препоръчва се да има полово въздържание от 2-5 дни преди семенния анализ. Това е необходимо за по-висока надеждност на теста, а и броят на сперматозоидите е най-голям. Ако е възможно, не се препоръчва въздържание от полова активност повече от 1-2 седмици преди теста, защото такъв дълъг период намалява активните сперматозоиди. Добре е да има и въздържание от алкохол няколко дни преди теста.

Не забравяйте да споменете, ако приемате някакви лекарства или добавки на билкова основа.

Как се прави

Отделянето чрез мастурбация става в стерилен контейнер. Това се прави в специално обособено помещение в клиниката, или ако живеете близо, или транспортът позволява бързо да донесете материала – в дома.

Отделянето може да се направи и по време на  секс при отдръпване на пениса от партньора преди еякулация (coitus interuptus). След което еякулирате в стерилен контейнер.Този метод може да се използва след вазектомия, за да се тества за наличие на сперматозоиди. Друг вариант е, ако използвате кондом, който не съдържа компоненти, които да убиват сперматозоидите (спермициди). Ако отделите вкъщи, еякулатът трябва да се донесе в клиниката до 1 час. Поставете контейнера далеч от директна слънчева светлина. Ако е студен денят дръжте контейнера близо до тялото си, за да поддържате температура, максимално близка до телесната. Не охлаждайте еякулата.

Тъй като качеството на семенната течност варира от ден за ден,  две или три  различни проби могат да се изследват в 3-месечен период за по-точна диагностика.

Семенен анализ, с който се тества вазектомия, се прави след шест седмици.

Продуцирането не предизвиква дискомфорт. Но е възможно да се чувствате смутен поради мястото или друга причина. Не се колебайте да споделите това с лекаря, за да може да Ви се осигури спокойна обстановка.

Резултати

Резултатите обикновено са достъпни в рамките на деня.

Някои състояния се свързват с малък брой или липса на сперматозоиди. Например орхит, варикоцеле, синдром на Клайнфелтер, радиационна терапия на тестисите или заболявания, които да доведат до атрофия на тестисите, като например заушка.

Ако се наблюдава малко количество сперматозоиди или висок процент на анормални сперматозоиди, може да бъдат необходими допълнителни изследвания. Например измерване на нивата на хормони като тестостерон, лутеинизиращ хормон (LH), фоликулстимулиращ хормон (FSH) или пролактин. Биопсия на тестисите може да е необходима, ако концентрацията или мотилитета на сперматозоидите е твърде малка.

Какво влияе на теста

Причини, поради които не може да направите теста или резултатите няма да бъдат достоверни:

 • Взимането на определени лекарства, хормони (тестостерон, естрогени), някои хемотерапевтични лекарства;
 • Кофеин, алкохол, кокаин, марихуана, тютюнопушене;
 • Билкови екстракти, които съдържат висока концентрация на ехинацея;
 • Сперма, която е била изстудена –  процентите на мотилитета ще бъдат ниски, ако спермата се изстуди;
 • Излагане на радиация, някои химични агенти като пестициди или спермициди, и продължително излагане на висока температура;
 • Непълен еякулат – това е по-вероятно да се случи, ако се използва метод, различен от мастурбирането; или при еякулация – част от течността да попадне извън контейнера;
 • Полово въздържание от 7 и повече дни може да повлияе негативно на качеството и количеството на спермата.

За какво да помислите

Сперма, получена в дома трябва да бъде донесена до клиниката в рамките на един час. Не излагайте на пряка слънчева. Ако навън е студен ден, дръжте контейнера близо до тялото си.

Други тестове

 • присъствие на анти-спермални антитела;
 • посткоитален тест;
 • sperm mucus penetration test – проверява се дали сперматозоидите могат да минат през цервикалния мукус и фалопиевите тръби, за да достигнат и оплодят яйцеклетката.
 • sperm penetration assay – проверява се дали сперматозоидите могат да се слеят с яйцеклетката. Използват се яйцеклетки от хамстер, които се смесват със сперматозоидите в лаборатория. Определя се броят на сперматозоидите, които проникват в яйцеклетките (капацитирани сперматозоиди).