Асистирано излюпване на ембрионите чрез лазерна система

Асистирано излюпване

Асистирано излюпване на ембрионите чрез лазерна система

За пръв път Асистирано излюпване на човешки ембриони е документирано през 1990 г. и екипът използвал този метод доказва значително увеличаване на вероятността за им плантация при пациенти насочени към инвитро процедури.

Защо се прави Асистирано излюпване?

По време на зреенето си, всяка яйцеклетка произвежда своя прозрачна сферична обвивка наречена Зона пелусида. Тя има много важна защитна функция по време на оплождането, тъй като позволява само на един сперматозоид да навлезе и да я оплоди. След оплождането Зона пелусида защитава механично ембионът, докато той пътува към матката. Веднъж достигнал в нея, след няколко дни, той си е умножил клетките, развил се е и е настъпило време да се освободи от нея, за да може да се имплантира в матката. Със своите специализирани клетки той произвежда ензим наречен Лизин, който прави малък отвор в обвивката, през която излиза (излюпва се). Количеството на ензима и дебелината на Зона пелусида определят дали ембрионът ще пробие обвивката, за да може да се освободи от нея.

Изкуствената среда за култивиране, каквато е всяка една инвитро лабораторията, променя механизма на излюпването и на ембрионът се налага да използва по-голямо количество енергия за да излезе. Освен това, при ембриони с нарушения, като удебелена обвивка, завишена степен на фрагментация, както и размразени ембриони, при които обвивката е втвърдена, ползата от Асистираното излюпване е значителна, тъй като те ще бъдат подпомогнати от него за преминаването на този изискващ процес.

За кои пациенти е предназначено Асистираното излюпване?

-за тези със размразени ембриони

-ембрионите на пациенти с възраст ≥ 35 години, с изключение на приемателите на донорски яйцеклетки

-всички ембриони от пациенти с базови нива на хормоните FSH ≥ 10 mIU/ml и Антимюлеров хормон < 0.8 ng/ml

-пациенти с повтаряща се липса на им плантация

-всички ембриони със забавено развитие (шест или по малко клетки на ден 3)

-всички ембриони с повишена степен на фрагментация (≥ 15%)

-всички ембриони с аномалия в обвивката, или удебелена обвивка

-всички ембриони, на които предстои биопсия на ден 5 или ден 6 за генетична диагностика (PGT, PGD)

Им плантацията се случва в кратък период от време, в който матката е готова за този сложен процес. Асистираното излюпване помага на ембионът, развивал се в лабораторията, да се излюпи по-рано и да е готов за този най-подходящ момент, да бъде приет от ендометриума на матката.