Асистирано излюпване

Асистирано излюпване

Зона пелусида (ZP) е прозрачната обвивка на яйцеклетката. ZP се произвежда от яйцеклетката и има няколко важни функции, като например:

  • По време на оплождането тя позволява само на един сперматозоид да премине в яйцеклетката.
  • Поддържа клетките на ембриона заедно по време на ранното развитие, докато ембрионът достигне стадий бластоцист. На етап бластоцист ембрионът има достатъчно структурна цялост, вече не се нуждае от защитата на ZP и се „излюпва”.

За кого е предназначена тази процедура?

  • Жени на възраст над 36 години;
  • Такива със завишени нива на FSH;
  • Двойки с предишни неуспехи с IVF;
  • Ембриони с анормални проявления на прозрачната обвивка;
  • Ембриони, които са били замразявани.

Съществуват няколко начина за изтъняване и пробиване на ZP:

  1. Механичен: ембриологът ще направи асистирано излюпване със специално проектирани за целта пипети.
  2. Химичен: ембрионът се излага на подкислена среда, наречена Tyrodes. Този кисел разтвор се прилага под микроскоп и предизвиква изтъняване на ZP.
  3. Лазер: съставен от енергиен източник, който ще направи изтъняването, или пробиването на ZP и компютър, който позволявана оператора да контролира количеството на изходната енергия, продължителността на лазерния импулс и размера на празнината. Тази система има много предимства, в сравнение с горните две техники.

Компютърно-лазерния метод е по-точен в отварянето на ZP, бърз е, не излага ембрионите на потенциално вредни химикали и така ембрионите прекарват по-кратко време извън оптималните условия на инкубатора.

Кумулативният ефект от тези фактори е свеждане до минимум на стреса върху ембрионите по време на изпълнение на асистираното излюпване. Това води до подобрена степен на имплантация и честота на бременностите.