Тестикуларна биопсия на тестис

Биопсия на тестис

Тестикуларната биопсия се използва за вземане на сперматозоиди директно от тестиса или епидидимиса.   В тестисите се произвеждат сперматозоиди, които понякога може да не присъстват в еякулата.

Затова може да има много причини, като например:

  • Липса на свързващите канали, които отвеждат сперматозоидите от тестиса навън, в резултат на вазектомия или муковисцидоза;
  • Запушване на каналите, причинено от инфекция.

Има два подхода за биопсия на тестисите:

  1. PESA – при този метод тънка игла се вкарва в канала, който извежда сперматозоидите от тестиса. Един от участъците на този канал epididymis, е естествен резервоар за сперматозоиди и следователно е добро място за аспириране.
  2. Ако не е възможна PESA или не са намерени сперматозоиди след процедурата, се преминава към тестикуларна биопсия. Тя представлява вземане на много малки парченца тъкан от тестисите, след което ембриолог обработва биопсиите с оглед намиране на подвижни сперматозоиди.

Тестикуларната биопсия се извършват под обща или местна упойка. Процедурата отнема около 15 минути.

Сперматозоидите, получени чрез една от тези техники, са подходящи само за оплождане с ICSI. След като процедурата ICSI е завършена, останалите сперматозоиди с добро качество могат да бъдат замразени за използване в бъдещите ICSI цикли.

Успеваемостта за ICSI е обикновено 30-55% на цикъл. Въпреки това, степента на успех зависи от много фактори (напр. качеството на яйцеклетките, техния брой и др.).