Ко-култивиране на ембриони

Ко-култивиране на ембриони

Ко-култивирането на човешки ембриони с епителни клетки на ендометриума и последващ трансфер на стадий бластоцист (5 ден) е безопасна и ефективна технология за подобряване на имплантацията.

Методът представлява отглеждане на ембриони в хранителна среда на повърхността на единичен слой делящи се клетки от фалопиевите тръби или клетки от лигавицата на матката (ендомериални клетки). Те понякога са наричани „захранващи“ клетки или клетки „помагачи“, тъй като стимулират развитието на ембрионите, като премахват токсините от средата, добавяйки растежни фактори, или оказвайки някакъв друг благоприятен ефект. Някои изследвания са показали по-добри резултати на забременяване и раждания при ко-култивиране на ембриони в ин витро среда.

За кого би имало най-голяма полза от ко-култивиране?

Ко-култивирането не се прилага за всички случаи в програма за IVF. То обикновено се използва при пациентите с „лоша прогноза“. Проучванията показват, че тези пациенти могат най-добре да се възползват от IVF с ко-култивиране. Пациенти с недобри прогнози включват жени над 40 години, жени с предишни неуспешни IVF, жени с повишено ниво на FSH (фоликулостимулиращ хормон) и жени, които реагират слабо на стимулация на яйчниците с гонадотропини.

Ко-култивирането може да бъде от изключителна полза за някои пациенти, пристъпили към ин витро процедура. Макар да не се знае точният механизъм на ползата от ко-култивирането или защо стандартните ин витро култури са недостатъчни – това, което се постига, е да се помогне на двойката да има бебе.

Яйцеклетките и сперматозоидите се поставят заедно в деня на вземане на яйцеклетките, за да се оплодят. На следващата сутрин, след определяне броя на оплодените яйцеклетки (наречени ембриони), се прехвърлят към ко-културата клетки, които са били получени няколко дни по-рано. Ембрионите след това се култивират с помощните клетки до момента на прехвърлянето им в жената.

Ко-култивирането на ембриони е техника, използвана за подобряване на цялостното качество на ембрионите преди прехвърлянето им в матката на жената.

С използването на ко-култивиране, се наблюдава подобряване на качеството и относителния ембрионален растеж 72 часа след вземането на яйцеклетки (аспирация).

Ние препоръчваме тази техника на пациенти, които са имали предишни неуспешни IVF цикли с лошо качество на ембрионите.

Не го препоръчваме на пациенти, които никога не са правили IVF преди, или които преди са имали цикъл на лечение с отлично качество на ембрионите.

Начин да се помогне на процеса на имплантация е да се подражава на взаимодействието между ендометриума и ембриона, което знаем, е от жизненоважно значение в естествената среда, за да се случи добра имплантация. Това се постига чрез култивиране на ембрионите заедно с клетки на ендометриума в ин витро лабораторията.