Предизвикване на овулация

Предизвикване на овулация

Овариалната стимулация (ОС) е контролирано прилагане на медикаменти за стимулиране на яйчниците да произведат зрели яйцеклетки. ОС обикновено се прилага за двойки, при които жената има нередовни менструални цикли.

За ОС обикновено се използват два вида медикаменти:

Кломифен цитрат (Clomiphene citrate). Това лекарство е анти-естроген и действа като стимулира тялото да произвежда повече фоликулстимулиращ хормон (FSH). Тези по-високи нива на FSH стимулират яйчниците да произвеждат яйцеклетки. Кломифен обикновено се дава в началото на менструалния цикъл в продължение на 5 дни. Зрелите яйцеклетки обикновено се освобождават (овулация) по естествен път. Овулацията може да се задейства и с помощта на една инжекция от човешки хорионгонадотропин (ЧХГ).

Гонадотропин (Gonadotropin) – като Menopur, Gonal F & Puregon. Тези лекарства обикновено се дават ежедневно, за да се стимулира развитието на един зрял фоликул. Отново зрялата яйцеклетка се освобождава от фоликула (овулация) по естествен път или овулацията може да бъде стимулирана с една инжекция от човешки хорионгонадотропин (ЧХГ).

Необходими са прегледи с ултразвук и кръвни тестове, за да се гарантира, че ОС е едновременно безопасна и ефективна. След като установим, че имате зрял фоликул, ще Ви бъдат дадени препоръки за най-подходящото време за полов акт с цел да се подпомогне постигането на бременност. Обикновено двойките се нуждаят само от няколко месеца с ОС, за да заченат.