С дарени сперматозоиди

С дарени сперматозоиди

Инсеминация с донор (IUI-D) е процедура, с която се поставят обработени сперматозоиди в матката на жената-приемател, за да се подобрят шансовете за забременяване. IUI-D се прави при двойки, при които жената има проходими маточни тръби, а семенната течност на мъжа е неподходяща и не може да се ползва за процедурите на лечение. При такива обстоятелства приемането или лечението с анонимно дарена сперма е една от възможностите. IUI-D има предимствата, че половината от генетичния облик на детето идва от майката.

Донорът е анонимен и фигурира с неидентифицираща го информация като например:

  • кръвна група;
  • физически характеристики – височина, тегло, цвят на очите, цвят на косата и др.;
  • интереси.

Тази информация позволява на двойката, с нашите насоки, да избере подходящ донор. Целта е детето да изглежда както двамата родители.

IUI-D включва проследяване на напредъка на менструалния цикъл, използвайки ултразвук и кръвни тестове. За тези жени, които нямат редовен менструален цикъл, може да се използва индукция на овулацията за стимулиране на узряването на фоликул. Процедурата IUI-D се извършва в деня на овулацията.

След като се потвърди, че е настъпила овулация, спермата от донора се взема от мястото за съхранение в съда с течен азот (-196°C). След това тази проба от сперма се обработва в лаборатория от ембриолог. Целта на процеса на подготовка е да се съберат голям брой от подвижни, нормално изглеждащи сперматозоиди. След това подготвените сперматозоиди се въвеждат с фин катетър в матката на жената.

Успеваемостта за IUI-D е обикновено между 50-60% при 6-9 цикъла на лечение.

За тези двойки, при които няма забременяване след шест цикъла на IUI-D или двойки, в които жената не разполага с проходими маточни тръби, трябва да се пристъпи към IVF с донорска сперма.

Медицински Център  „Афродита“  ООД, има сключен договор с Ovobank, Испания

http://www.ovobank.com/es