С дарени яйцеклетки

С дарени яйцеклетки

Донорската програма е създадена, за да могат жени, които имат желание – да дарят свои яйцеклетки, а тези двойки, които се нуждаят от дарените яйцеклетки – да имат достъп до тях.

Една жена може да има нужда от донорски яйцеклетки по няколко причини:

  • Преждевременнo изчерпване на яйчниковия резерв и свързаното с него влошаване качеството на яйцеклетките;
  • Генетични причини за неизползване на собствените яйцеклетки, т.е. някои заболявания, които се предават генетично;
  • По-възрастните жени, които са имали преди това неуспешни процедури IVF.

За щастие, някои от жените са готови да дарят свои яйцеклетки, за да се помогне на тези, които се нуждаят от тях. Донорите обикновено са между 21 и 34 години и даряват на анонимен получател (или в редки случаи – на родствен реципиент).

На жената, която ще дарява яйцеклетки, се предписват хормонални медикаменти, които стимулират яйчниците с цел да се получат едновременно няколко зрели фоликули.  Всеки един от тях може да съдържа яйцеклетка. Този процес се следи редовно чрез прегледи с ултразвук и вземане на кръвни проби, за да е сигурно, че процесът на яйчникова стимулация напредва по подходящ начин.

След като имаме напълно зрели фоликули в яйчниците, се пристъпва към взимане на яйцеклетките чрез клинична процедура от нашия ин витро специалист, която се извършва под пълна анестезия. Процедурата се извършва с помощта на ръководена с ултразвук игла, която минава през вагиналната стена в яйчника, където се събират яйцеклетките. Времетраенето е от 5-20 мин. Аспирираните яйцеклетки незабавно се предават в ембриологичната лаборатория.

Същия ден, в който се взимат яйцеклетките, партньорът дава проба семенна течност. Тя бива обработена с хранителни среди, с цел да се отделят най-подвижните и нормално изглеждащи сперматозоиди за оплождане ня яйцеклетките. Обработените сперматозоиди и яйцеклетки се поставят заедно в ембриологичната лаборатория за през нощта.

На следващия ден яйцеклетките се проверяват за признаци на оплождане. Тези, които показват нормално оплождане, се оставят в лабораторията за още 24-96 часа. Оплодените яйцеклетки се наричат вече ембриони. Развитието на ембрионите се наблюдава и двойката се информира за техния напредък.

Цикълът на реципиента ще бъде синхронизиран с този на донора.  Тази синхронизация се постига с помоща на хормон-заместителни медикаменти – за да се гарантира, че ендометриума на реципиента ще бъде в оптимално състояние да приеме ембрионите.

След като преценим, че ембрионите са готови да бъдат върнати в матката, ние ще насрочим ден и час за това. Преди процедурата ще обсъдите с нашия ин витро специалист колко ембриони да бъдат поставени в матката (трансфер). Трансферът е една от най-деликатните клинични процедури. Прави се с фин катетър с ембриона (ните), който преминава през вагината и цервикалния канал в матката. Процедурата трае не повече от половин час и повечето жени не изпитват дискомфорт.

Процентът на бременности с такава процедура е около 55% на цикъл. Въпреки това, степента на успех зависи от много фактори, като например броя и качеството на дарените яйцеклетки.

Медицински Център „Афродита“ ООД, има сключен договор с Ovobank, Испания.

http://www.ovobank.com/es/