Вътрематочна инсеминация

Вътрематочна инсеминация

Вътрематочната инсеминация е въвеждането на предварително обработени с хранителна среда жизнени сперматозоиди в матката, за да се подобрят шансовете за забременяване. Прави се при двойки, при които жената има проходими фалопиеви тръби и партньора има нормални параметри на семенната течност. Обработеният материал се поставя близо до фалопиевите тръби и ако процедурата се комбинира със стимулация на яйчниците, то тогава ще има повече яйцеклетки за оплождане.

Прецизното определяне на времето за инсеминация е много важно. Прави се, когато овулацията предстои, по време, или точно след като е настъпила.

С помощта на кръвни тестове и ултразвукови наблюдения се проследява растежа на водещия фоликул (или фоликули, ако цикълът е предварително стимулиран). С получената информация се установява момента на настъпване на овулацията (освобождаване на зряла яйцеклетка). Когато този момент настъпи, партньорът отделя еякулат, който се обработва със среда в ембриологичната лаборатория, като се изолират най-качествените сперматозоиди, с които ще се извърши инсеминирането.

С фин катетър гинекологът поставя обработените сперматозоиди директно в маточната кухина близо до фалопиевите тръби.

Процедурата е бърза и безболезнена. Прави се на гинекологичен стол, поставя се спекулум и се прави тоалет. След извършване на инсеминацията жената се оставя да лежи около 30 мин.

След инсеминация могат да се назначат хормонални (прогестеронови, естрогенови, ЧХГ) препарати до теста за бременност, който се прави след 14 дни.

Успеваемостта на вътрематочната партньорска инсеминация е обикновено между 10 – 15% на цикъл.