Как да стигнем не просто до бременност, а до раждане?

Особено важно е още от първите седмици на бременността бъдещата майка да се консултира със специалист по пренатална медицина

 Когато една жена разбере, че е бременна, е доста важно да е наясно какви действия да предприеме за проследяване на бременността. В днешно време, за съжаление има доста случаи, в които жените губят плода поради ред причини. Това ни подтикна да се допитаме до един от най-добрите специалисти по ин витро и пренатална медицина – д-р Георги Станулов .

Д-р Станулов е смятан за един от най-добрите акушер -гинеколози у нас. Той е с дългогодишен опит в реномирани  клиники в  Англия , Австрия и Гърция. Той е част от екипа на МЦ „Афродита“ – най-големият център за регенеративна медицина в България. По официални данни от Център Асистирана репродукция, клиниката е с най-голям процент успеваемост на раждания в страната  по ин-витро за последните три години – близо 38%. Тази седмица Медицински център Афродита беше награден за „ Ин витро клиника на годината ”. Клиниката е в пряко сътрудничество с най-големите генетични лаборатории в света и се счита за еквивалент на качество. Медицинският център е многократно номиниран и награждаван в България и чужбина.

– Д-р Станулов, Вие сте един от най-известните гинеколози у нас, който се занимава с ин витро оплождане. Какво Ви накара да се занимавате и с пренатална медицина?

-През целия ми професионален път, винаги съм целял да дам най-доброто от себе си и да полагам усилени грижи за семействата с репродуктивни проблеми. Смея да твърдя, че с помощта на всички колеги от МЦ „Афродита“, успяхме да го постигнем. Грижите не спират дотук, въпреки чудесните резултати в клиниката, все още има и жени, които губят плода. Стремежът ми да даря щастие на тези семейства бе и главната причина да се занимавам с пренатална медицина.

За мен най-важно е жената да си тръгне от родилния дом със здраво бебе.

– Какво представлява пренаталната медицина?

-Терминът „пренатална“ произлиза от две латински думи „pre“ – преди и „natus“- раждане. Тоест, това е дял от медицината, която се занимава с най-малките пациенти, а именно тези, които още не са родени. Първите две седмици след зачеването, са известни, като герминативен стадий. От третата до осмата седмица – ембрионален период – и след деветата седмица до раждането – фетален период.Специалистите по фетална медицина, която е част от пренаталната медицина, обикновено просто откриват вродените дефекти на плода. Лично за мен, първите два стадия са особено важни, защото тогава се формира организма и е възможно да се постигне избягване на тези дефекти. Класически пример е заболяването наречено „Spina bifida“. За специалиста по фетална медицина не е проблем да го открие, но вече е късно за терапия. Тук е моментът на пренаталната грижа, защото при прием на адекватно подбрана и дозирана фолиева киселина това заболяване би могло да бъде предотвратено. Профилактиката в случая е най-добрата терапия.

– Само с приема на пренатални витамини ли се изразява пренаталната грижа?

-Естествено, че не. Пренаталната медицина е дял от медицината, който е изключително обширен. Тя има за цел да подготви бременната така, че тя да може по оптимален начин да приеме и износи бъдещото бебе. Тук участие имат няколко специалности, но обикновено акушер-гинеколог с опит в пренаталната медицина е водещата фигура особено при разплитане на сложните случаи ,коригирайки вродените и придобити аномалии на гениталната система на жената, която се готви за бременност. Важна роля играят и други специалисти, като: генетици , ендокринолози , имунолози, нутриционисти,психолози и други медицински специалности, при специфични заболявания на майката, но винаги акушер-гинекологът е ключовата фигура за решаване на проблема.

– Какво е най-важно в пренаталната грижа според вас?

-Kомплексният и цялостен поглед към проблема на пациента. Никой случай не е като другите. Индивидуалния подход е от ключово значение, особено при трудните случаи. Повтарящите се спонтанни аборти и многобройните неуспехи при асистираната репродукция са едни от основните предизвикателства пред акушер-гинеколозите днес. За радост в съвременната епоха ние разполагаме с богата гама от изследвания и интервенции с които можем да осигурим на родителите така желания успех. При нас, в МЦ „Афродита“, клиентите могат да получат грижи от изключителни специалисти, които са не само най-добрите в сферата на ин витро, но и всекидневно са в операционните блокове, демонстрирайки огромен опит и са причина за спасението на много жени.

– Коя е най-важната ви професионална цел?

-За мен най-важно е жената да си тръгне от родилния дом със здраво бебе. Достигането на бременност, дори и клинична не е достатъчно. За да е истински удовлетворено семейството, мисията трябва да се изпълни докрай. Моята професионална цел е намаляването, а в бъдеще защо не и изкореняването на тежките заболявания, предотвратими, чрез адекватна пренатална грижа, а те не са малко: дефектите на невралната тръба, вродените ендокринопатии, детската церебрална парализа, вродените сърдечни дефекти и много други.