Стволовите клетки влизат в борбата с COVID-19

Автор: Вили Пеева – CEO на Медицински Център Афродита, представител на най-голямата акредитирана банка в Европа Future Health
image
 
 
Future Health e най-голямата тъканна банка в България и една от най-акредитираните фамилни тъканни банки е света.

През последните два месеца в света настана истински хаос и неистовото търсене на ефективно лечение на COVID-19. Учени, лекари и специалисти от всички области на науката търсят спасителната терапия. Всичко – от грипни лекарства до традиционни билки, дори акупунктура, влиза в опит да помогне на пациентите, страдащи от коронавирусна пневмония.

Една от възможните терапии за успешно лечение е прилагането на стволови клетки.

От средата на февруари този подход, придобива все по-голямо популярност сред научните среди, а именно терапията със стволови клетки. Леченията с този ценен материал се разглеждат като потенциална панацея от пациенти, страдащи от дегенеративни нелечими състояния, вариращи от Паркинсон до ALS. Приложението на стволови клетки в медицината е известно от 70-те години на миналия век и в развития свят се прилага успешно за лечение на имунен дефицит , включваш заболявания като левкемия, лимфони и много други.

Експериментална терапия за лечение на коронавирус със стволови клетки ще започне да се тества при позитивни пациенти. Това съобщи биотехнологична компания в Ню Джърси. В подобни проучвания със стволови клетки са активизирани най-развитите научни центрове с целия си капацитет, за да се справят с тази зараза. Някои центрове са стигнали и по-далеч в проучванията и приложението на стволови клетки срещу Covid-19, например University of North Texas Health Science чака разрешение от FDA, за да започне клинични проучвания за метод на лечение на коронавирус със стволови клетки (подобно на CYNK-001 за рак), почти на същото ниво на проучване и разрешение се намират и лаборатории в Англия и Швейцария. Южна Корея, Китай, Русия и САЩ създават екип от медицински изследователи, които обсъждат въпроси, свързани със стволовите клетки и тяхното приложение. Те работят заедно като част от Международното общество срещу болестите.

Човешкият коронавирус, hCoV-19, е силно патогенен, протичащ с тежка пневмония и изключително бърза репликация. Вирусът възникна в Ухан, Китай през декември 2019 г., но настоящата епидемия от COVID-19 бързо се разраства, като инфекцията от човек на човек се предава светкавично и се превърна в глобална пандемия. Поддържането на възможно най-ниската смъртност ще бъде най-големият приоритет за хората , следователно правителствата трябва да предприемат мерки за облекчаване на неизбежния икономически спад.

Изискванията за качеството на здравните услуги в глобален мащаб нарастват главоломно, компании и законодателства се преоформят , за да следват нуждите на здравните системи. Това е изпитание и за големите играчи и доказани лидери както във фармацията, така и в частното тъканно банкиране. На преден план в България излезе въпросът за акредитацията на лабораториите за стволови клетки, тяхната липса  а оттам и достъпност до качествени услуги за съхранение на стволови клетки. Неща, които акредитираните тъканни банки придобиват след многократни изпитвания, калибриране, инспекциите от международни медицински одитори, липсват при българските банки. В една такава ситуация на глобално вглеждане условията на съхранение, тестване, импорт и експорт (внос и износ) на тъкани и органи, единствените, които могат да реагират, се оказват отново акредитираните компании. Неслучайно Европейската комисия и СЗО разпространиха решение за приоритетно придвижване на тъкани, органи и медицински пратки независимо от ситуацията на блокиране на движение. Следователно опитът и акредитациите остават единствените критерии, които определят качеството на дългосрочна услуга, каквото е съхранението на стволови клетки.

Трябва да стоим заедно като научна общност повече от всякога през това безпрецедентно време. Ние разбираме, че това е време на голяма несигурност и че ограниченията, налагани по целия свят за физическо дистанциране и пътуване, ще имат дълготрайни последици за институциите, лабораториите, експериментите, финансирането, публикациите и кариерата, но човешкият потенциал ни дава надежда, че скоро ще намерим терапия и част от нея ще са стволовите клетки.