Вили Пеева-Пападопулу: Стволовите клетки лекуват над 85 заболявания

Терапията със стволови клетки се използва за лечение на болести или наранявания, някои от които са животозастрашаващи. Доста са ключовите фактори, които оказват влияние върху терапията със стволови клетки. За да получим компетентно и професионално мнение се обърнахме към г-жа Вили Пеева-Пападопулу. Тя е административен директор на Медицински център „Афродита“. Клиниката, която отпразнува 15 години от създаването си, представлява най-голямата тъканна банка у нас – Future Health – която е смятана за еквивалент на качество. С две напълно акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария, Future Health, е отличена и награждавана многократно в България и чужбина. Най-големият приз е короната за качество връчена от самата Кралица на Великобритания – Елизабет

Вили Пеева – Пападопулу е юрист и работи в сферата на медицината от 2004 г. Тя е административен директор на медицински център „Афродита“ от самото му създаване. Тя е смятана за един от най-добрите специалисти на Балканите в сферата на прилагане на акредитирани стандарти и оперативни процедури на здравни заведения. Вили Пеева-Пападопулу владее 5 езика, омъжена е и се радва на три деца. Медицински център „Афродита“ е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката е многократно награждавана за голямата успеваемост по инвитро процедури, както и за качество на услугите в съхранението на стволови клетки и пренаталната диагностика.

Медицински център „Афродита“ е в пряко сътрудничество с най-големите генетични лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция, Испания и Италия още от самото му създаване през 2007 г.

  • МЦ „Афродита“ представлява най-голямата тъканна банка у нас – Future Health, смятана за еквивалент на качество
  • Терапията се използва от 1956 г., днес тя бори и артрит, казва Вили Пеева-Пападопулу в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

– Колко средства са нужни за терапия и лечение със стволови клетки, г-жо Пападопулу?

– Много са статистиките по темата в трансплантационните центрове по света всяка година. Средните разходи според тях са: 30% от хората, подложили се на лечение със стволови клетки, са похарчили 5000 EUR или по-малко, а останалата част – около 250 000 евро и повече.

Цената на терапията със стволови клетки наистина е висока, особено когато процедурите рядко се покриват от здравно осигуряване.

– Безопасна ли е терапията със стволови клетки?

– Безопасността на терапията със стволови клетки може да варира драматично в зависимост от типа клетка, начина на приложение, състоянието на пациента и качеството на съхранение от тъканната банка. Затова в Европа и САЩ се препоръчва да се използват стволови клетки, съхранявани в акредитирани тъканни банки. Европейските институции и Световната здравна организация многократно предупреждават, че пациентите могат да бъдат уязвими към лечения със стволови клетки, които са незаконни и потенциално вредни.

– Работи ли наистина терапията със стволови клетки?

– Стволовите клетки се използват от 1956 г., когато е извършена първата успешна трансплантация на костен мозък. Провеждат се много клинични изпитания за изследване на ефективността на лечението със стволови клетки и се регистрират фантастични резултати. В момента има хиляди успешни автоложни трансплантации. Що се отнася до нашата тъканна банка, през последните години има повече от 130 успешно освободени проби.

– Какво може да се лекува със стволови клетки?

– Трансплантацията на хемопоетични стволови клетки се използва при лечението на някои видове рак още от 50-те години на миналия век. Доказателствата сочат, че терапията със стволови клетки може да бъде ефективна за лечение и на няколко вида ортопедични състояния. Използването им за лечение на над 85 вида други заболявания също е потвърдено.

– Могат ли стволовите клетки да помогнат при артрит?

– Има все повече доказателства, които предполагат, че някои видове стволови клетки, като мезенхимни стволови клетки (MSC), могат да бъдат ефективни при лечението на артрит.

– Болезнена ли е терапията със стволови клетки?

– Някои видове терапии със стволови клетки са болезнени, докато други не са. Събирането на стволови клетки от костен мозък може да бъде болезнена процедура, както и някои видове инжекции на стволови клетки. Интравенозното (IV) приложение на стволови клетки обикновено е безболезнено.