Често допускани грешки от пациентите при IVF стимулациите.

Съветите на Д-р Георги Станулов – един от най-добрите ин витро специалисти в България , част от екипа на Медицински Център Афродита- центърът с най-висока успеваемост по  процент раждания от ин витро процедури, по официална статистика на Център Фонд за асистирана репродукция за последните 3 години.

Това е поредица от две статии, първата е посветена на честите грешки допускани от пациентите.

     Прието е се вярва, че всичко в една IVF процедура протича по план, за съжаление това не винаги е така. Лекарят предоставя голям обем от информация на пациента, който е в състояние на стрес и не винаги запомня всичко. От една страна понякога пациентката се притеснява да пита. От друга лекарят приема някои неща за подразбиращи се. 

    Идеята на статията е да изясни някои чести недоразумения.Например:

    -Как трябва да се съхраняват лекарствата за IVF стимулация?

    -На всяка кутия с лекарства има подробни инструкции и те са различни за различните лекарства. В най-общия случай обаче е добре да се транспортират от клиниката до дома на пациентката в хладилна чанта. Особено през лятото и особено когато пациентката живее на стотици километри километри от клиниката и пътува с обществен транспорт. В дома на пациентката е добре да се съхраняват в хладилник, особено през лятото. Най-добре на вратичката, за да не замръзнат, което е недопустимо. Някои лекарства (например Decapaptyl), не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Лекарствата имат нужда от известно време за да се темперират, така че трябва да се извадят от хладилника известно време (например 15 минути) преди да се поставят.

     -Трябва ли пациентката да е гладна и жадна за пункцията?

     -Абсолютно. Оправдания от сорта: Ама аз само едно кафенце. Какво толкова ще стане? могат да са опасни за живота ви. Приемът на храна и вода се преустановяват от предишната вечер.

    -Трябва ли партньорът да дойде в деня на пункцията? 

    -Задължително. Оплождането (за което ни трябват сперматозоиди) се извършва в деня на пункцията. Повечето пациентки биха приели това уточнение за обида към интелекта им, но далеч не с всички е така. Факт е, че понякога пропускаме да подчертаем нуждата от сперматозоиди за оплождането, но е и факт, че ако натоварим разговора с твърде много данни – голяма част от тях ще бъдат забравени от пациентката.

    -Могат ли да се приемат други лекарства по време на стимулацията?

    -Добре е да се обсъди конкретното лекарство със специалиста по асистирана репродукция. Например, приемът на Paracetamol при главоболие, обикновено не е проблем, но приемът на Aspirin по повод на същото оплакване в деня преди пункцията е недопустимо.

   -Допустимо ли е да закъсняваме за уговорениете часове за преглед или с поставянето на медикаментите?

   – По принцип се допуска известен толеранс, както за прегледите, така и за поставянето на медикаментите за стимулация. Закъсняването за пункция, обаче, както и некоректният час на тригериране са абсолютно недопустими. Могат до доведат до тотален крах на процедурата. Забавянето или пропускането на изследвания, които пациентката е помолена да направи също могат да доведат до неуспех.

     -Задължително ли е да се спазват предписанията на специалистът по репродуктивна медицина?

      -Да, ако пациентката държи на оптимален резултат. Понякога пациентките се вслушват в различни съвети, дадени от близки за тях хора, които обаче са незапознати с тънкостите на асиситираната репродукция. Дори и да са добронамерени, подобни съвети рядко водят до нещо добро. Твърдението, от страна на пациента: „Аз най-добре знам, кое е добро за мен“ също често създава проблеми. Например необоснованото настояване за трансфер на повече от един ембрион, би могло да доведе до многоплодна бременност и всички свтързани с това рискове. Лично според мен е задължително, всички мои препоръки да бъдат спазвани.

    -Добре ли е пациентката да спазва строга диета и дори да гладува по време на стимулация?

     -Не. Всякакви видове строги диети и особено гладуването, намаляват шансовете за бременност.

     – Ако не е наясно с термините би ли могла пациентката да помоли за разяснение?

      -Даже е длъжна да го направи. Всичко по процедурата трябва да е ясно и не е проблем да бъде повторено няколко пъти, докато се изчистят всички подробности.

     -Задължителни ли са „задължителните изследвания“ за IVF процедурата?

    – Да, задължителни са. Това, че някой не иска да се изследва за преносителство на полово-предавани инфекции или смята предоперативните изследвания за излишни, не означава че процедурата би могла да се извърши без тях.

      -Трябва ли да вярваме на лекаря си, когато той ни казва, че дадена процедура е с нисък шанс за успех?

     -Определено. Лекарят е длъжен да разясни шансовете за успех при всяка процедура за конкретния пациент. Това, че лекарят предупреждава за ниските шансове, не означава, че той смята процедурата за обречена или още повече не иска тя да се увенчае с успех. Напротив именно процедурите с най-малък шанс амбицират лекаря до пределна степен. Просто трябва да сме реалисти. Трябва да сме наясно, че статистиката важи за всички и тя не се променя от факта, че някой твърдо вярва в успеха на процедурата.

   -Важно ли е моментално да бъде уведомен лекарят при проблем?

   -Да, моментално. Ако например пациентката си изпусне и счупи лекарствата за тригериране, прецени, че не е спешно и уведоми лекаря си на следващия ден, това може да доведе до абсолютен провал на процедурата. Винаги казвам на пациентките, че не е проблем да се обадят по всяко време на денонощието, дори и за нещо, което им се струва маловажно.