Успешно и безопасно инвитро в МЦ “Афродита”

  • Благодарим на в-к Стандарт за поканата
  • 4 начина да избегнем усложнения при IVF процедури

На все повече двойки им се налага да прибягват до процедури по асистирана репродукция. Важно е тези процедури да се правят без риск за пациентката. Какво трябва да знае всяка една двойка, която е в процес да започне инвитро процедура, разказва д-р Георги Станулов, акушер-гинеколов в Медицински център „Афродита“.Д-р Станулов е сред най-известните специалисти по асистирана репродукция в България. Работил е дълги години в клиники в Австрия, Великобритания и Гърция.Той е част от екипа на МЦ „Афродита“ – най-големият център за регенеративна медицина в България.По официални данни от Център за Асистирана репродукция, Медицински Център „Афродита“, е ин витро центърът с най-добра успеваемост, изчислена като брой раждания от инвитро процедури за изминалите три години.През 2021 МЦ „Афродита“ беше наградена като „Инвитро клиника на годината“. Клиниката има многобройни номинации и награди в страната и чужбина, които са гаранция и символ на качество.

  • Това са двете условия, за да стане една клиника лидер в репродуктивната медицина

Успеваемостта е нещо, с което в МЦ „Афродита“ се гордеем. Не случайно за поредна година сме с най-добра успеваемост в България. Не по-малко важна обаче е безопасността на процедурите.

Двете най-чести усложнения са хиперстимулацията и многоплодната бременност.

Хиперстимулацията или така наречения Синдром на овариална хиперстимулация е нещо, с което специалистът по аситирана репродукция рискува ежедневно да сблъска. Как можем да я избегнем? Има четири основни начина:

Първо, трябва да започваме всяка стимулация с оптимални дози. Отдавна се знае, че успехът при дадена процедура не е право пропорционален на броя на извадените яйцеклетки. Безсмислено е да се опитваме да вадим максималния брой яйцеклетки при жени със запазен резерв. Освен безсмислено е и опасно, защото твърде големият брой извадени яйцеклетки повишава шанса за хиперстимулация, а оттам и нуждата от болнично лечение и усложненията.

Второ, динамично следим как пациентката реагира на стимулацията и при нужда намаляваме дозата на лекарствата. Не случайно при IVF процедурите се провеждат няколко ехографски прегледа. Тяхната цел е да адаптираме терапията според индивидуалния отговор. Както знаем няма два еднакви човека и всеки реагира по различен начин, важно е това да бъде отчетено, а не да се работи „на конвейер“.

Трето. Имаме различни методи за тригериране. Някои от тях са по-щадящи и се прилагат, когато очакваният добив на яйцеклетки е твърде голям, въпреки ниската и впоследствие намалена доза. С някои видове тригериране буквално можем да угасим хиперстимулацията.

Четвърто и най-важно. Замразяването на всички ембриони, така наречената Freeze All стратегия е нещо, което може да ни спаси от тежките и късните хиперстимулации. Добре известно е, че успеваемостта на размразен ембриотрансфер е дори по-добра от тази на пресен. Не е проблем забременяването да се отложи с един месец, особено ако знаем, че това ще намали до минимум риска за здравето на пациентката. Естествено, всички искат резултат веднага, но понякога е по-безопасно да проявим малко търпение.

Гордея се, че за последните пет години не съм имал нито една тежка хиперстимулация, която да е довела до хоспитализация на пациентка.

Многоплодната бременност е усложнение, което често е подценявано от пациентите, а не рядко и от колегите специалисти по асистирана репродукция. Отдавна се знае, че близначната бременност е пряко свързана с по-голямата честота на преждевременните раждания, както и с по-честите случаи на гестационен диабет и прееклампсия.

В романтичните представи на пациентите близначната бременност понякога е дори желана. Никой не може да отрече, че близнаците са сладки, а и бъдещите родители често искат повече от едно дете. Трябва обаче да отчитаме, че свързаното с многоплодната бременност преждевременно раждане може да доведе до тежка инвалидизация и дори смърт на бебето. Какво можем да направим? Можем да трансферираме по-малко ембриони, а останалите да замразяваме.

Лично аз правя предимно single ембриотрансфери, много рядко връщам два и почти никога три ембриона. Това не намалява успеваемостта ми, но прави работата ми по-безопасна. А при нас, в Медицински център „Афродита“, целта ни е да предоставяме модерна медицина на световно ниво, така че  факторът сигурност за нашите пациенти е най-важен.

В заключение искам да кажа, че е важно специалистът по асистирана репродукция да свърши работата си не само успешно, но и безопасно. Това понякога налага, да се прояви известно търпение.Копирано от standartnews.com