4 критерия за избор на инвитро център

  • Водещият специалист на Балканите д-р Георги Дойчев със съвети към двойките с репродуктивен проблем
  • МЦ „Афродита“ покрива най-високите световни изисквания, затова е с най-висока успеваемост

След последното официално преброяване на населението на България, анализатори алармират за предприемане драстични мерки, за справяне с демографската криза. При обстоятелствата в момента, след около 20 години се очаква броят на българите да бъде под 5 000 000 души. Държавата ни е готова да започне най-голямата битка за последните 30 години с цел покачване на процента на раждаемостта.

Ние журналистите, поемаме по пътя на каузата да помогнем с всички усилия за овладяването на този проблем, който може да ни заличи като нация. Един от начините е подпомагане на семействата с репродуктивен проблем чрез инвитро метод. За това пред нас ще застанат най-известните специалисти в областта и ще дадат съвети на нашите читатели.

По темата говори Георги Дойчев – главен ембриолог на Медицински център „Афродита“. Той е смятан за един от водещите специалисти на Балканите, а процентът на успеваемост на неговата лаборатория достига нивото на най-реномираните инвитро клиники в света.

„Желанието за създаване на живот не може да бъде спонтанно решение. Информирайте се отговорно, задайте строги критерии, вземете правилното решение…“ – препоръчва Дойчев.

Двойка с репродуктивен проблем, решила да създаде поколение е предпоставка за оплождане с IVF метод. От изключителна важност е да се избере правилния инвитро център въз основа на обективни критерии. Какви са те – попитахме д-р Дойчев.

Георги Дойчев е клиничен ембриолог от 2005 г., сертифициран е като специалист от Европейската асоциация по репродуктивна медицина и ембриология през 2010 г. През последните години той натрупва ценен опит в интернационални екипи от специалисти в Швеция, Германия и САЩ. От 2011 г. е ръководител на инвитро лаборатория в Медицински център „Афродита“. В момента Георги Дойчев е един от най-добрите ембриолози на у нас и на Балканите.

МЦ „Афродита“ е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката работи с най-престижните в света лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция, Испания и Италия и се смята за еквивалент на качество. Медицинският център многократно е номиниран и награждаван както в България, така и в чужбина.

– Какви са обективните критерии за избор на инвитро център, д-р  Дойчев?

– Често официалните списания на големите научни дружества (Американското и Европейското дружество по репродуктивна медицина) публикуват статистически данни, идентифициращи критериите за избор на един IVF център, докато качествените характеристики на идеалното звено са били предмет на международни лекции и конференции. Според мен критериите за избор на инвитро център трябва да включват:

  • Научно съвършенство, ефективност на практика, висок процент успешна бременност.
  • Непрекъсната информация за съвременните разработки и прилагане на съвременни методи, според принципите на доказателствената медицина e напълно необходима.
  • Също така в клиниките трябва да се прилагат методи за намаляване на продължителността на стимулация, чрез прилагане на нови протоколи с кратка продължителност.
  • За да стане факт всичко гореспоменато, инвитро центърът трябва да разполага с необходимите обучени човешки ресурси, медицинско и немедицинско оборудване.

– С какъв персонал трябва да разполага един отличен IVF център днес?

– Научният персонал трябва да е с дълбоки познания и опит. Едновременно с това, ембриологичната лаборатория да е със съвременно технологично оборудване, строги стандарти за чистота на пространството, подробни протоколи. Качествени контрол и акредитация от официална държавна институция са абсолютно задължителни. За да се прилага персонализирано планиране на лечението и незабавна комуникация, наборът от кадри – от лекари до административен персонал, трябва да е на най-високо ниво. Много е важен приятелският и хуманен подход разбира се, който дава възможност за намаляване на стреса от цикъла на лечение.

– А какво се случва в случай не неуспех?

– В случай на неуспех е наложителен незабавен преглед на медицинската история и включване на двойката и нов цикъл на лечение, след обстоен анализ на терапията и налагащите се промени. В Медицински център „Афродита“ стремежът да се приложат всички горепосочени критерии се отразява във високата успеваемост, затова и неуспехите при нас са все по-рядко явление.Копирано от standartnews.com