Инвитро по време на COVID- 19

  • Какво трябва да знаем за процедурата и пандемията

 

МЦ „Афродита“ е пионер на регенеративната медицина в България. По официални данни на Фонда за Асистирана Репродукция МЦ „Афродита“ е в топ 3 на центровете с най- голяма успеваемост в страната. Клиниката е в пряко сътрудничество с най- големите лаборатории в САЩ, Англия, Швецария и Италия.

Коронавирусната пандемия  COVID-19 е новата реалност, в която живеем през

Д-р Антон Баев, Началник отдел Асистирана репродукция в МЦ „Афродита“

последните месеци. Тя променя ежедневието на лекарите и техните пациенти по света и преобръща стандартите, каквито сме ги познавали до сега. Пандемията дойде да изравни свободата на избор и да я замени с инстинкта за оцеляване.  Оплождането In Vitro винаги е бил сложен процес за повечето безплодни двойки. Те не разбират в повечето случаи напълно спецификата на използваните лечения, съвременните ембриологични методи и несигурността на резултата след многократни аборти  и неуспешно инвитро процедури. Основния фактор за определяна на здравния статут на жените, влизащи в програма за IVF, е фактът, че това са млади жени, които нямат сериозни заболявания. Следователно всички здрави двойки, които искат да имат дете , може да организират и решат кога да започнат инвитро процедура. В тази група се включват и жените, които са принудени незабавно да замразяват яйцеклетки поради открито злокачествено заболяване или поради намаляването на яйчниковия резерв.  Проучванията показва, че психологическата нагласа и благополучието на родителите преди зачеването са също толкова важни, колкото по време на лечението с IVF процедура.

След избухването на пандемията Американското и Европейското дружество за асистирана репродукция публикува насоки за асистирана репродукция по време на пандемията, които се прилагат пряко във всяка една страна. Въз основа на тези насоки се препоръчва да се извършват всички инвитро процедури, стимулации и замразяване на получените яхцеклетки и ембриони, тъй като няма признаци, че качеството на замразените яйцеклетки се влияе от вируса.

Прекалено много ли са тези мерки?

Наблюдава се, че младите хора имат леки симптоми, когато се разболеят. Знаем, че в момента жена, която е бременна, не е по- застрашена от общата популация на тази възраст. Малкия брой жени с коронавиус, които вече са родили, показва, че вирусът не се е предавал на новороденото през плацентата, нито е бил открит в околоплодната течност.Освен това е установено, че много малко новородени са заразени с околната среда след раждането. Това, което кара научната общност да бъде предпазлива, е че всички публикувани случаи включват жени в третия триместър от бременността преди раждането, така че ефектът на вируса все още не  е проучен в ранните етапи от бременността. Освен това ако едба жена се разболее сериозно по време на бременност, тя може да се нуждае от интензивна грижа или лекарства, които са противопоказни при бременност, застрашавайки здравето на новороденото. Разбира се, това не означава, че бременната жена в ранните етапи от бременността трябва да прекрати бременността или че трябва да се избягва нормалното зачеване, тъй като няма признаци за аномалии на плода поради вътрематочна инфекция. 

Асистираната репродукция помага да се сбъдне силното желание на жената да има дете, без да се нарушава нейното здраве и това на плода. Дори цялото човечество да преживее много трудна реалност в този момент, рано или късно следващият ден ще дойде. За сега оставаме вкъщи, наблюдаваме здравето си, спортуваме, следваме инструкциите на експертите, пазим надеждата и оптимизма си, възползваме се от времето да прекараме време с любимите си хора  и да събираме енергия за постигане на целите си, когато всичко се върне към нормалното. Методическата подготовка за изпълнение на желанието за създаване на семейство без допълнителни рискове или стрес в здравословна среда е може би най- добрия подход в момента в очаквнае на промяната в глобалните условия. Майчинството може да бъде само един от най- добрите периоди в живота на жената и в случаи на IVF това е избор, а не случайно събитие.