Kолко струва трансплантация на стволови клетки?

Tерапията със стволови клетки варира от 5000 EUR до над 250 000 EUR, като средната цена за над 80% от случаите е между 20 000 до 30 000 евро. Това зависи от степента на заболяването и куп други фактори. Най-често процедурите за лечение със стволови клетки се заплащат от джоба на пациентите, тъй като не се покриват от медицинска застраховка.

Ключовите фактори

които оказват влияние върху цената на терапията със стволови клетки, са: вид и източник на стволовите клетки, използвани в рамките на протокола, брой необходими лечения, успеваемост на клиниката, опит на лекаря.

Важно е да се знае, че хемопоетичните клетки, които се изолират от кръвта на пъпната връв по време на раждане, имат огромно приложение в момента. Те са много по-лесно и евтино приложими за разлика от другите видове стволови клетки от костен мозък, периферна кръв.РЕКЛАМА

Както и мезенхимни клетки от тъкан на пъпната връв са също с уникални свойства и евтино приложими, за разлика от тези от пулпа на млечен зъб и плацента.

Друга причина, която прави терапията със стволови клетки скъпа, е, че лечението със стволови клетки набира все повече популярност през последното десетилетие. Всеки ден се публикуват нови данни и резултати за широк спектър от състояния, включително аутизъм, церебрална парализа, множествена склероза (МС), артрит, невропатия и др.

Въпреки че този голям обем публикации, опити и направени трансплантации са обещаващи, разходите за научноизследователска и развойна дейност допринасят за общата цена на терапията със стволови клетки.

За пациента трансплантацията на стволови клетки включва множество стъпки: диагноза, намиране на стволови клетки, изолиране на стволови клетки, повторно администриране на клетките, наблюдение и проследяване след лечението и други.

Има и реални разходи за лекарите, които предоставят лечение със стволови клетки. Това са: помощен персонал, администриране на лицензионни такси за достъп до технологии за получаване, обработка или доставка на стволови клетки – едно много важно и скъпо перо.

Освен това цената на лечението със стволови клетки варира в зависимост от състоянието, броя на необходимите лечения (вливания ) и сложността на процедурата, фактори, които могат да затруднят трансплантационните центрове да предоставят оценка на разходите без диагностично посещение за пациента. Имайте предвид, че тези цени обикновено са разходи от джоба на пациента, тъй като повечето застрахователни компании няма да ги покрият. Точно тук искам да отбележа, че нашата тъканна банка Future Health подпомага финансово нашите клиенти, които са съхранили стволови клетки при нас, ако се наложи трансплантация, със сума до 20 000 EUR.

За да бъдем по-точни, при трансплантации със стволови клетки в САЩ и Европа протоколите за лечение варират в зависимост от клиниката и лекуващия лекар. Такива, които използват екстракция на костен мозък или мастна тъкан, могат да достигнат от 15 000 до 20 000 евро. В някои случаи може да се наложи хоспитализация, което повишава разходите. Местоположението на съоръжението за стволови клетки може да окаже голямо влияние върху цената на процедурата.

По-големи разходи за комплексни заболявания са за тези лечения, които изискват системен подход (за цялото тяло), цената обикновено е в по-висок диапазон, често средно от 20 000 до 30 000 евро или повече.

Заболявания или състояния, изискващи този вид лечение със стволови клетки, включват: болест на Крон, множествена склероза (МС), невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция, псориатичен или ревматоиден артрит и други.

Тук искам да подчертая, че не всеки разход, свързан с лечението, се таксува на пациента по време на процедурата, а след това. Скрити разходи като реакции към транспланта, болест на присадката срещу приемника или увреждане, произтичащо от лечението, могат да доведат до повече разходи за пациента. Точно поради тази причина ние от медицински център „Афродита“ и Future Health подпомагаме в такъв труден момент семействата, които са се доверили да съхранят стволови клетки при нас и покриваме разходите за трансплантации, както споменах,до 20 000 евро.

Фантастичнитерезултати от лечението

със стволови клетки създават огромен интерес в Европа и по света към трансплантационните центрове, прилагащи стволови клетки, и те продължават да предлагат широка гама от лечения, някои от тях са станали стандартна терапия. Лечението със стволови клетки може да предложи потенциал за обръщане на заболявания, които традиционно трябваше да бъдат хронично управлявани с лекарства.

Един от въпросите, които ми се задават често от семействата, е безопасно е лечението със стволови клетки. През последните години има бързо нарастване на броя на доставчиците на медицински услуги, които предлагат лечение със стволови клетки, безопасността и качеството на процедурите със стволови клетки може да варира драстично. Световната здравна организация и Европейският съюз, и в частност „Евротрнасплант“, са информирали многократно за опасността от използване на стволови клетки от неакредитирани тъканни банки.

Най-малко 20 писмени предупреждения са отправени към тъканни банки, отбелязвайки, че те не може да предлагат неодобрени услуги за стволови клетки на техните клиенти.

Днес най-малко 400 тъканни банки предлагат съхранение на стволови клетки, повечето от които са базирани в САЩ. Тъканна банка Future Health, която представлява медицински център „Афродита“, е считана за най-акредитираната в света.

Future Health e най-голямата британска тъканна банка за съхранение на стволови клетки и има на разположение две напълно акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Компанията е носител на „Короната за качество“ в продължение на пет години, а наградата е връчена от самата кралица Елизабет.