Стволовите клетки в опит за лечение на COVID-19

Възникналата в Ухан в края на миналата година епидемия COVID-19 се разпространи изключително бързо

За полезна информация за борбата, която водят големите лаборатории в света срещу коронавируса и опитите да се намери лечение потърсихме мнението на Вили Пеева, директор на европейския лидер на съхранение на стволови клетки, Future Health.

Вили Пеева, директор на тъканна банка Future Health. Източник: Future Health

Правителствата много трудно се справят с разпространението и смъртността от COVID-19. Икономическото въздействие от вируса и поддържането на възможно най-ниската смъртност са най-големият приоритет за държавите. Правителствата трябва да предприемат мерки за облекчаване на неизбежния икономически спад. Настоящата глобална картина показва ,че последиците от COVID-19 ще се отразят във всички сфери на живота ни и особено място ще заеме преоценката на здравните системи и начина, по който функционират

През последните два месеца навсякъде по света се търси лечение на COVID-19. Световната здравна организация е в постоянна връзка с лекари, научни центрове и специалисти в областта на здравеопазването, опитващи всичко срещу коронавируса – грипни лекарства, традиционни билки и дори акупунктура.

От средата на февруари един подход придобива все по-голямо внимание в научните среди – терапията със стволови клетки.

Миналата седмица в четвъртък беше съобщено, че започва експериментална терапия със човешки стволови клетки при пациенти с коронавируса от биотехнологичната компания Cellularity, намираща се в Ню Джърси.

Разрешение за започване на клинични изпитания със стволови клетки от Агенцията за храните и лекарствата в САЩ е поискала и друга лаборатория от Охайо. В Европа лаборатории от Великобритания и Швейцария работят усилено за прилагането на стволови клетки като възможно лечение.

Източник: Future Health
Коронавирусът SARS-CoV-2 е силно патогенен с тежка пневмония, свързана с бързата репликация на вируса. Разглежданите нови подходи за подобряване на биологичната устойчивост на пациента към COVID-19 включват и използването на стволови клетки. Да не забравяме, че в Китай беше и първият случай на излекуван болен от коронавируса с помощта на стволови клетки.

Разбира се, изискванията за качеството на лаборатории, които извличат стволови клетки са изключително високи и непрекъснато се увеличават в резултат на либерализацията на глобалната търговия и нарастващите изисквания от страна на потребителите, компаниите и законодателите. Независимо за коя сфера на живот се отнася, стандартите за работа ще се завишат и ще предстоят още много промени. В сферата на здравеопазването акредитациите на лабораториите ще са определящи за това дали може да работи една компания, обвързана със здравеопазването и предоставянето на здравни услуги. Калибрирането, инспекциите, мониторингът от независими международни организации е ежедневие в стандартизирането на лабораторните условия.Стволовите клетки в опит за лечение на COVID-19

Следователно акредитациите играят ключова роля в гарантирането на съпоставимостта на резултатите от оценката на съответствието и създаването на доверие в качеството и безопасността на продуктите и услугите. Тук искам да отбележа , че Future Health е първата частна акредитирана банка в Европа.

За финал искам да призова да стоим заедно като общество повече от всякога в това безпрецедентно време. Ние от Future Health разбираме, че сме във време на голяма несигурност и че ограниченията, налагани по целия свят за физическо дистанциране и пътуване, ще имат дълготрайни последици за институциите, лабораториите, експериментите, финансирането, публикациите и кариерата. Като пионери в регенеративната медицина в България и Европа ние сме тук, за да ви осигурим спокойствие, да ви дадем оптималното ниво на качество и сигурност и да ви подкрепяме като семейство.Стволовите клетки в опит за лечение на COVID-19

Събрахме и активизирахме целия човешки ресурс на МЦ Афродита и създадохме интернет платформи, които да са полезни за вас и вашите колеги, близки и роднини. Те включват новини и научни публикации за COVID-19, виртуални курсове и семинари, най-добри практики за дистанционно информиране на семейства и специалисти. Всичко това е с една единствена цел – здраве и сигурност на вас и вашето семейство.