Успешна трансплантация на стволови клетки – BBC репортаж

В началото на месец май известната британска новинарска телевизия BBC News, излъчи репортаж относно процеса за съхраняване на стволовите клетки. В предаването „The One Show“, гледано от около 5 милиона зрители, беше представена информация за самовъзстановителната способност на стволовите клетки като се дава възможност на родителите сами да вземат решение и изберат дали да съхраняват стволовите клетки на своите деца.

В допълнение стволовите клетки съхранени в Future Health спасиха живота на йордански тийнейджър, който е в тежко здравословно състояние. Благодарение на кръвта съхранена от пъпната връв на своята сестра, тийнеджърът Лаит е получил нов шанс за живот. Шестнадесет годишният Лаит Абу Арееш страда от „анемия на Фалкони“. Това е тежко състояние което засяга произвеждането на здрави кръвни клетки от костния мозък на човека. Състоянието е възникнало от генетичен дефект в ДНК-то на Лаит.

Лекуващите доктори дали надежда за излекуването на Лаит чрез метод за трансплантация на костен мозък. За съжаление търсенето на донор с достатъчна съвместимост за трансплантация не дава резултат през годините. Надежда идва за Лаит през октомври 2010 година, когато се ражда неговата сестра, благодарение на кръвта от пъпната връв, която е богат източник на стволови клетки и близката роднинска връзка, за да има достатъчна съвместимост на същите стволови клетки, които се намират в костния мозък.

За да бъде извършен процесът по извличането и трансплантацията на стволовите клетки семейството на Лаит се обръща към Future Health в ролята на първата акредитирана банка за съхранение на кръв от пъпна връв в Европа. Тестовете на пробата показават, че клетките взети от сестрата не са просто с близка съвместимост, а идеално пасват за Лаит и събраното количество стволови клетки е напълно достатъчно за лечението.

През април пробата е освободена от Future Health и изпратена в Йордания. Трансплантацията на материала за Лаит се състоя месец по късно през май в крал Хюсеин Рак център и е извършена от д-р Aяд Хюсеин.

В резултат на успешната интервенция пробата на костен мозък взета няколко седмици по-късно показа, че Лаит вече произвежда нормални количества на червени и бели кръвни клетки, които са медицинско доказателство за успешното присаждане на стволови клетки от сестра му и успешен завършек на лечението. Според лекарите Лаит ще може да живее нормален и здравословен живот.

На 24 юни, само месец след успешната трансплантация, Лаит напусна болницата с неочаквано нетърпение да се върна у дома при близките си.

„Ние сме щастливи, че тази трансплантация с подкрепата и услугите на Future Health е успешна. Лечението на Лаит показва, че съхранените стволови клетки при нас, могат да бъдат от жизнено значение не само за детето, но и за техните братя, сестри, родители, дори и баби и дядовци“, каза Роджър Деинти, управляващ директор на Future Health Великобритания, притежател на престижната награда в Великобритания MBE ( Member of the British Empire ).