Стволовите клетки са лечението на бъдещето

  • На пазара ще останат само големите международни акредитирани тъканни банки, казва ВИЛИ ПЕЕВА в специално интервю за СТАНДАРТ
  • Трансплантирането на MSС помага при диабет тип 2, автоимунни заболявания, увреждане на гръбначния мозък

Консолидацията на тъканни банки за съхранение на кръв от пъпна връв в световен мащаб има своите предимства за всички онези, които се задържаха на пазара за тъканно банкиране. Това е и причината да се допитаме до най-добрия експерт в областта – Вили Пеева – Директор на тъканна банка за съхранение на стволови клетки “Future Health”.От години “Future Health” е безспорен лидер в България. Разполага с две напълно акредитирани и лицензирани лаборатории – в Англия и Швейцария, а скоро придоби и “BioEden Group” – първата в света тъканна банка за съхранение на стволови клетки от млечен зъб. Сделката постави “Future Health” на първите места в глобален мащаб и присъствие в цял свят.Биобанката е първата частна акредитирана банка в Европа, зад гърба си има множество успешно освободени проби за трансплантация. Тези факти говорят, че няма по-точен човек от техния директор да ни обясни за глобалните процеси, които текат в тази бързо развиваща се сфера.

– Г-жо Пеева, какво са ползите от консолидацията на световните тъканни банки?

– Глобалната индустрия в тъканното банкиране на пъпна кръв претърпява силен растеж от началото на 90-те до края на 2010 г. В този период се появяват над 450 банки за съхранение на пъпна кръв в света. Приблизително половината от тези компании притежаваха собствени лаборатории, докато останалите бяха маркетингови организации или подизпълнители на складови площи.Преди около десет години пазарът внезапно промени курса. Той навлезе в период на агресивна консолидация, намалявайки глобалния брой банки от кръв от пъпна връв приблизително наполовина.

През последното десетилетие индустрията на тъканното банкиране е станала свидетел на значителна консолидация, особено в САЩ, Европа, Азия и Латинска Америка.Това беше естествено и очаквано последствие, за да може да има лаборатории, които ще сапо-големи и по-добре оборудвани. Целта еда могат да съхраняват по-големи количества кръв от пъпната връв и тъканни единици,да имат по-голям опит на оперативна ефективност, свързана с мащаба. Така се осъществява и по-добра позиция за финансиране на научноизследователска и развойна дейност.Оцелелите банки също са успели да се развият в съхранението на други видове стволови клетки, включително MSC (мезенхимни), получени от тъкани от пъпна връв, а в някои случаи и видове стволови клетки взети от възрастни, като MSC, получени от мастна тъкан и от млечен зъб.Обединяването, придобиването и сливането на тъканни банки, които съхраняват стволови клетки ескалира през 2021 г. “Future Health” биобанк преди месеци придоби американската тъканна банка за съхранение на стволови клетки от пулпа на млечен зъб – “BioEden“. Така че процесът продължава и е в полза на клиентите, които очакват качество от сериозните международни акредитирани банки.

– Как тези промени измениха света на тъканните банки и техните клиенти?

– Целият свят се променя драстично всеки ден, Covid-пандемията просто ускори този процес. Банките за съхранение на стволови клетки ще са големи акредитирани структури в пряко сътрудничество с трансплантационните центрове.

– Какво ще се случи според Вас с локални, неакредитирани тъканни банки?

– Допреди две-три години да регистрираш една тъканна банка в Европа беше лесно. До голяма степен това се дължи на заобикалянето на проблеми, свързани с правилно и професионално съхранение на стволови клетки. Вече е въпрос на време това да не може да се случи, така че малките локални, неакредитирани банки ще бъдат принудени да затворят или да бъдат продадени. Например, една държава като Великобритания има 6 активни тъканни банки, от които “Future health” е с по-голям мащаб от всички останали пет взети заедно.

– Защо масово се говори за приложенията на стволовите клетки от пъпна връв и тяхното приложение в медицината?

– Отговорът е, че стволовите клетки оказват влияние върху лечението на най-различни болести, а броят на болестите, които лекуват нараства всекидневно. Представете си само какво може да се излекува със съхранени стволови клетки след години. Единственото, за което трябва да се внимава е къде ще бъдат съхранени. Както казах в самото начало, много големи международни структури ще останат, техният брой ще е малък.

– Има ли възможност за лечение на Covid-19 със стволови клетки?

– До разработването на ефективна ваксина са необходими спешно терапевтични стратегии, които улесняват по-бързото възстановяване при пациенти с COVID-19, развиващи животозастрашаващи усложнения. От тази гледна точка, мезенхимните стволови, които са били използвани за модериране на имунната система при присадка срещу гостоприемник, диабет тип 2, автоимунни заболявания, увреждане на гръбначния мозък и няколко други заболявания, заслужават внимание при лечението на COVID-19. Важно е, че MSC нямат рецептор за ангиотензин-конвертиращ ензим-2 (АСЕ2), който е рецептор, широко разпространен на повърхността на човешките клетки и необходим за навлизането на коронавирус в клетките гостоприемници. Такова свойство гарантира, че инжектираните МСК могат да постигнат имуномодулиращи ефекти, без да бъдат унищожени от вируса.Копирано от standartnews.com