И след 40 г. има голям шанс за бебе инвитро

През изминалия век средната възраст на  жените при раждане на първото дете се увеличи значително. Много дами вземат решението да отложат забременяването въз основа на кариерни стремежи, финансови проблеми или обща несигурност. Тази промяна в обществените нагласи кара жените да си задават редица въпроси. Основният е какви са шансовете и рисковете жена след 40-годишна възраст да забременее чрез инвитро. Тема е изключително важен за хиляди семейства. Затова „Стандарт“ потърси светилото в областта – главния специалист по репродуктивна медицина в Медицински център „Афродита“ д-р Георги Станулов. Той има дългогодишен стаж в едни от най-престижните инвитро клиники в Англия, Австрия и Гърция. По официални данни на Център за Асистирана репродукция д-р Станулов е смятан за водеща фигура по процент успеваемост на живо родени деца от инвитро процедури за цяла България. Медицински център „Афродита“ е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката е в пряко сътрудничество с най-реномираните лаборатории в света. Копирано от standartnews.com
  • Сигурността и индивидуалният подход са приоритет за нас, казва главният специалист по репродуктивна медицина в клиниката д-р Георги Станулов

– Д-р Станулов, проблем ли е възрастта и лесно ли се забременява след 40-годишна възраст? Трябва ли въобще жените след 40 години да правят опити?

– Определено не е лесно да се забременее над 40 години, но в никакъв случай не трябва да се отказваме. Забременяването особено с методите на асистираната репродукция е напълно възможно и от десетилетия хиляди жени забременяват по този начин. Реалността за всяка жена и всеки случай е различна, а напредъкът в технологиите също така бързо променя динамиката на успеваемостта на ин витро оплождането. Ние в Медицински център „Афродита“ залагаме на опит и технологии от последно поколение. Важно е да се знае, че за успеха има много фактори и ние оптимизираме всички, затова и резултатите ни са толкова високи.

– Рисковете по време на бременност различни ли са от тези, пред които са изправени по-младите жени? Има ли рискове за бебето?

– Да, ние знаем, че раждането на деца с вродени аномалии и някои опасни за бременната състояния, като прееклампсия, например, са по-чести при жените над 40 години, но благодарение на скрийнинговите програми, както и неинвазивните пренатални тестове – Vision, предлаган от МЦ „Афродита“, – те могат да бъдат предотвратени. Освен индивидуален подход към всяка жена, при нас и сигурността е приоритет, затова работим с най- добрите световно известни лаборатории.  

– Каква би била препоръката Ви към тези жени, д-р Станулов?

– През последните 15 години броят на циклите на IVF, извършени на жени на възраст между 40 и 45 години, се е увеличил повече от десет пъти, това не е случайно. Жените навършили 40 години имат само 14% шанс да забременеят  чрез цикъл за лечение на безплодието, затова при доказан стерилитет първият избор на лечение често е директно IVF.

Съвременните техники за IVF се основават на избора на най-добрите ембриони чрез прецизен  анализ. Известно е, че с напредване на възрастта качеството на яйцеклетките намалява. Неуспешното зачеване и спонтанните аборти при жени в по-напреднала възраст се дължат главно на грешки в броя на хромозомите. Обикновено на 40-годишна възраст 75% от ембрионите са анормални, докато на 42-годишна възраст процентът нараства до 90%. Това обаче не трябва да ни отказва, защото дори на 45 години има шанс за раждане на здраво дете.

Информираността на пациентките ни е от основно значение и е изключително важно да няма забавяне при предприемането на правилното лечение. Ние залагаме на постоянна комуникация и лично отношение. Всяко семейство е специално и ние сме част от „случването на чудото“.

– Защо така рязко пада успеваемостта с възрастта и във всички клиники ли е така?

– Причината е в т.нар. качество на яйцеклетките. В момента на раждането си жената вече има всички яйцеклетки, с които ще разполага през живота си. По-късно нови яйцеклетки не се сформират, а наличните свършват постепенно, като най-напред овулират тези с най-добри характеристики. След 40 години не само, че са останали малко яйцеклетки, но и тези, които са останали рядко са с отлично качество.

За съжаление няма нито един IVF център в света, който да може да се похвали с перфектна успеваемост при жените над 40. Това се обяснява с горепосочените факти относно процента аномални ембриони и качеството на яйцеклетките. Причините за намалената успеваемост са ясни (необратимото увреждане на ДНК в хромозомите в яйцеклетките), но не могат да бъдат отстранени. Затова е изключително важно да се вземат правилните решения и да се избере верния подход.

– Има ли терапии, с които се повишава успеваемостта на инвитро при жените над 40 години?

– На много места по света се предлагат иновативни терапии. Ние следим световните тенденции и иновациите и се стремим  въведем последните технологии в регенеративната медицина и в нашата клиника.

– Какво се случва, ако всичко друго се провали?

– Когато след многократни IVF цикли не се получават здрави ембриони, тогава единственото решение са донорските яйцеклетки, с които дори жените над 45-годишна възраст имат 65% успеваемост. Така че, шанс винаги има. Просто не трябва да се отказваме. Нашето мото е „Всеки има право на ново начало“.Копирано от standartnews.com