Бременност след 30-те. Какво трябва да знаем.

Мнозина смятат 30-те за най- подходящата възраст за майчинство.  Повечето предпочитат да са сигурни в кариерата си и в отношенията с партньора, за да преминат към следващата стъпка, а именно родителството. Истината е, че колкото и приключения да сте имали в живота си до сега, да бъдеш родител със сигурност е най- великото приключение на живота, за което никога не можа да си на сто процента готов.

Лошата новина е, че има огромна разлика в способността Ви да забременеете в началото на 30-те си , за разлика от края на  30-те години. С напредване на десетилетието, плодовитостта намалява значително при повечето жени. Ето защо експертите по фертилността предупреждават жените в 30-те да не чакат твърде дълго, особено ако искат да имате повече от едно дете. За щастие лечението на безплодието става все по- успешно и медицината предлага пред свойките уникални възможности, каквато е ин витрото.

Възрастта наистина ли има значение?

Бременността във  всяка една възраст  си има предимства и недостатъци.  Възрастта и зрелостта не винаги нарастват пропорционално и  някои жени в началото на 40-те си  години могат да бъдат по-здрави от своите 20 годишни колежки, благодарение на отличните навици на начина си на живот. Всичко зависи от здравето, енергията, личността и перспективата на жената.

От  20 до 25 години физически тялото е програмирано за бременността и нейните изисквания. Фертилитетът е висок (въпреки че 7% от жените срещат затруднения при забременяване) и рискът от усложнения, като хипертония или гестационен диабет, е нисък.  Изследователите знаят, че колкото по-млада е жената при раждането на първото ѝ бебе, толкова по-нисък е рискът от рак на гърдата през целия живот, въпреки че точният механизъм за това е неизвестен все още.

Колкото по- млада е жената, толкова по- млади са и нейните яйцеклетки. В резултат на това рискът на бебето от  всякаква хромозомна аномалия (1 от 500) или от синдрома на Даун (1 на 1 250) е относително нисък.  Честотата на абортите  през  този период  през първото тримесечие е най-ниската – 12% , в сравнение със средната стойност за всички други възрасти, която е  до 25%.

За щастие майките в   30-те години също са  много издръжливи и устойчиви. Всеки е различен, но жените в тази възраст вероятно се познават по-добре, отколкото жените в 20-те си години. Вероятно жените на 30 са много по- стабилни финансово, което също е голямо предимство що се отнася до отглеждането на дете.  Много фактори определят Вашето планиране на бебе на 30-годишна възраст. Доходоносна оферта за работа, нарастваща крива на кариерата, семейни отговорности и т.н. са само някои от факторите, които влияят върху Вашето решение. Изследванията обаче показват, че винаги е по-добре да се планира бременност в началото на 30-те години, отколкото в края на 30-те години, когато зачеването става малко по-  трудно.

Ако сте на 30 години и планирате да имате бебе, би било полезно да съберете повече информация за тази идея. Ето няколко неща, които трябва да знаете за бременността след 30-годишна възраст – плюсове и минуси, важни мерки, които е добре да предприемете, както и някои факти, които трябва да знаете:

Плюсове на Бременността През 30-те

Преди се е смятало че ако жена зачене след 25 г, то нейната бременност е късна. Вече не е така. Много изследвания показват че бременността и раждането след 35 г. не представляват никаква опасност. Днес дамите планират и раждат около 30-та си годишнина, когато решат че са готови да станат майки. Те са добре образовани, следят здравословното си състояние, организма им не е изтощен от многобройни раждания (както в миналото).

 • По това време вече сте постигнали сигурност в кариерата си.
 • Това е идеалния момент за бременност, от гледна точка на финансовата стабилност.
 • Добро състояния да поддържате финансите си.
 • По- ориентирани сте за бъдещето си, в сравнение с периода на 20-те години.
 • По- стабилни сте психически, по- търпеливи и по – уравновесени. Това са важни качества при отглеждането и възпитаването на дете.
 • Нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) нарастват с напредването на възрастта. Вероятността да заченете близнаци е по- голяма.

Недостатъци за бременността През 30-те

 

 • След 35 г. детеродната способност значително намалява. Специалистите са на мнение че може да се наложи да изчаквате от 6 до 12 месеца, отколкото стандартните 4.
 • Качествово на яйцеклетките започва да намалява след 30-35 годишна възраст.
 • Опасността от спонтанен аборт е по- висока след 35 годишна възраст.
 • След като сте навършили 35 години, съществува по- голям риск от множество усложнения, като извънматочна бременност, плацента превия, бебе с ниско тегло при раждане и преждевременно раждане.

Неща, които трябва да направите, след като навършите  30 години

Разбира се, че не е късно да имате бебе след 30те. Ето някои неща, които  е добре да направите, когато решите да имате бебе след навършването на тази възраст:

 • Направете си пълен гинекологичен преглед, който включва и проверка на нередония цикъл ( ако има такъв), полово предавани болести, синдром на поликистозните яйчници (PCOS)
 • Ако Вашия партньор има проблеми с фертинлността, задължително се консултирайте с професионалист.
 • Консултирайте се с Вашия лекар, ако сте над 35 години и правите секс без контрацепция повече от година без резултати. Могат да се наложат допълнителни кръвни изследвания, за да се проверят генетичните аномалии или инхибитори.
 • Потърсете незабавно медицински съвети за ин витро оплождане (IVF) най-рано, след като знаете, че имате проблеми при зачеването.
 • Проверете начина си на живот. Обръщането на внимание и спазването на здравословен начин на живот спомага за по-лесно забременяване.

Възможни причини, които пречат да заченете

Не винаги възрастта е причината за неуспешната бременност. Дори и да сте над 30 години, много други фактори могат да окажат влияние за това дали и колко бързо и лесно ще заченете.  Задайте си някои от следващите въпроси, за да се ориентирате каква може да бъде причина за неуспешното забременяване.

Колко често имате полови контакти с партньора си?

Това е първия въпрос, който трябва да си зададете. Дали имате отношения през два дни, или пък само по време на овулацията? Важно е да имате подходящ и здравословен сексуален живот, като гарантирате, че времето е съобразено с цикъла на овулация при жената. Не винаги овулацията се пада точно по средата на месечния цикъл. За да сте сигурни, кога точно е Вашата овулация е необходимо да я проследите с тест за овулация. Днес има  и много други приложения, които могат да помогнат за проследяването на приблизително точно време за овулация. Ако обаче нямате здравословен сексуален живот, важно е да се консултирате с лекар и да се стремите да преодолеете всякакви опасения и задръжки, които може да оказват влияние, за да забременеете.

Стресирани ли сте?

 Най- честия фактор, който влияе при опитите за бебе. Независимо какви са причините за стреса, най- важно е да осъзнаете връзката между психическото и физическото Ви състояние. Отделяйте си достатъчно време за почивка, без да се чувствате виновни за това. Правете любимите си неща, колкото можете по- често, смейте се, бъдете заети с приятни неща. Този начин на живот е задължителен не само при опитите за бебе , а изобщо. Обръщайте внимание и на храната. Доказано е, че храненето влияе на настроението. Набавяйте си необходимите аминокиселини  и витамини, за да се чувствате добре . Ядки, семена, прясно приготвени пилета и пуйки, кисело мляко, сирене, риба и яйца помагат да се въведе триптофан в тялото Ви и Ви помага да се чувствате отпочинали и весели.

Колко пиете и пушите?

Понякога прекомерното пушене и пиене могат да намалят шансовете за забременяване. И двата  пристрастяващи навика имат способността да намалят шансовете за забременяване, като повлияват репродуктивната система в тялото. За да подобрите шансовете за забременяване, уверете се, че и двамата сте се отказали или поне  сте намалили пушенето и пиенето.

Страдате ли от нередовен цикък?

Това е много важен фактор, когато сте решили да имате бебе. Следете месечните си цикли и инфорамирайте лекаря си за всякакви нередности, които забелязвате. За нередовна менструация се считат подраняването, закъсняването или пълната липса на менструация. Причините могат да са разнообразни, като могат да бъдат от хормонален дисбаланс до по- сложна  и неясна етимология. Поликистозните яйчници също са причина за нередовна менструация и засяга около 7% от жените в репродуктивна възраст. Характеризира се с хронична липса на овулация и повишени нива на тестостерон.

Друга причина може да бъде драстично качване или сваляне на килограми, което представлява сериозен стрес за организма. Свръх интензивния спорт и загубата на тегло водят до намаляване на нивата на естрогена, което също може да е причина за липса на менструация.

Изобщо причините могат да бъдат много, за това консултацията със специалист е задължителна.

Както казват французите: „За да съхраните красотата си, родете на 40 г.“ Ако жената е здрава, когато в бременна е красива. За това вълшебство допринасят женските полови хормони, чиито производството се увеличава няколко пъти. Менопаузата при жени с късна бременност настъпва по-късно. А с детето ще Ви се отдаде уникална възможност да се превърнете от жена в средна възраст в млада майка. Най- важно за решението , кога да забременеете е това Вие самата да се чувствате достатъчно готова. Това не засяга само финансовите въпроси, но и психическата нагласа на жената. Броя на жените, родили първото си дете между 30-тата  и 40-тата си годишнина за последните 20 г. са се увеличили три пъти, което показва, че въпреки всичко това е една чудесна възраст за родителство.