Да постигнем мечтаната бременност!

Както периода на бременността, така и периода преди нея са специфични състояния, в които жената е особено важно да се пази от високи нива на стрес и да обърне внимание на общото си здравословно състояние. Днес ще поговорим за някои от причините, които биха могли да се явят, като проблеми при опитите за зачеване.

Бременна, Бременна Жена, Бременност, Бебе, Корем

Стрес. Как той влияе на опитите за зачеване?

Така наречения „вторичен стерилитет” е едно често срещано явление. Той представлява невъзможността от зачеване след една или повече успешни бременности. Ако погледнем от медицинска гледна точка, проблемите могат да бъдат, както при първичното безплодие, а именно проблеми със сперматозоидите, тубарен фактор, ендометриоза, проблеми с овулацията. Често пъти двойките с вторичен стерилитет и след установяване на причините за него се подлагат на ин витро процедура.

На свой ред не малък процент от двойките с репродуктивни проблеми след успешна бременност са с неизяснена  етиология или с неясни причини за ненастъпването на бременността. В някои от тези случаи, става въпрос за психологически причини, които водят до безплодието.

Крещя, Дете, Момиче, Хора, Хлапе, Детството, Крещейки

Вторично стерилните двойки, които сами са избрали да направят аборт при първата си бременност и не могат да заченат втори път, срещат големи трудности при справянето с чувството си за вина. Често се чувстват така, сякаш са били наказани за извършеният грях като са отхвърлили детето, когато са го имали. Да се справиш с вторичен стерилитет не е по-лесно от това да се справиш с първичен – и е особено важно семейството на двойките с вторичен стерилитет да бъдат съпричастни и да поддържат положителна нагласа.

За съжаление, стресът през последните години е сред основните фактори, които повлияват негативно на двойките, в опитите им да създадат дете. Факторът „стрес” е и сред основните, на които трябва да се обърне внимание още при подготовката за зачеване. Високите нива на стрес могат да повлияват негативно, не само на жените, но и на мъжете. При жените, високото психологическо напрежение може да доведе до дисфункции на хипоталамо- хипофизарно- яйчниковата ос, а това води до хормонални нарушения, които съответно се явяват пречка при зачеването, тъй като могат да повлияят на месечния цикъл  и овулацията. Освен това, стресът повишава нивата на пролактин- хормон , който се произвежда от хипофизната жлеза. Под висок стрес могат да се появят и чисто физиологични реакции, които да се окажат пречка при зачеването, като нарушено кръвоснабдяване на матката, например.

При мъжете силния стрес може да наруши процесите на спермогенезата. В резултат на това, количеството сперма намалява, както и сперматозоидите с оплодителни качества. Освен това е ясно, че високия стрес потиска желанието за сексуален акт.

Стрес, Отчаяние, Тежест

Спермограмата и хормоналните изследвания са само началните изследвания, които се правят при започването на пътя към зачеването на мечтаното бебе. Преди да се говори за чисто психогенно безплодие, има и други фактори, които трябва да бъдат изключени.

Могат ли генетичните и имунологични проблеми да бъдат пречка при зачеването?

До преди 10-15 години беше едва ли не невъзможно да се помогне на двойки, при които не се установяват анатомични или хромозомни дефекти, както и не се диагностицират хормонални нарушения. Към днешна дата новите научни изследвания установяват, че в около 80% от тези т.нар. необясними случаи, се отчита преди всичко ролята на имунологичните фактори и чрез прилагане на съвременните, подходящи терапевтични подходи, над 80% от бременностите се износват до термина.

Днк, Науката, Биология, Медицинско, Биотехнологиите

Самите имунологични проблеми спадат към тази категория причини, които се отнасят до околната среда, в която се осъществява бременността. До голяма степен успешната бременност зависи именно от комплексното взаимодействие на сложни имунологични нагласи, насочени към превръщане на матката в среда за развитието на ембриона, развиващия се плод и плацентата. Понякога обаче, тези процеси могат да протекат в различна посока и това до доведе до спонтанен аборт, до невъзможност за забременяване или  невъзможност за зачеване след ин витро. 

Съществуват различни автоимунни нарушения, които могат да доведат до повтарящи се спонтанни аборти или невъзможност за имплантация: антифосфолипидни антитела, антитиреоидни антитела, антинуклеарни антитела. При 30% от жените с т.нар. необясними случаи на повтарящи се спонтанни аборти, кръвните тестове установяват автоимунен проблем. Жената може да има едно или няколко от тези нарушения.

Дезоксирибонуклеинова Киселина, Dns, Генетика, Икона

Хомозиготно носителство на 4G/ 4G алел.

Това носителство, води до проблеми с трофиката на плода и увеличава възможността от тромбози. Тези тромбози пречат на плацентата да изхранва растящия плод и това води до неговото загиване.  По- просто казано, хомозиготното носителство на 4G/ 4G алел е свързано със затруднена имплантация на оплодения ембрион и съответна висок риск от спонтанен аборт. При пацирнти с такава диагноза, се препоръчва консултация с генетик, а след това с акушер- гинеколог, който да назначи адекватна терапия, преди да започнат опитите за зачеване. В повечето случаи, пациентите с такова носителство са адекватно третирани и всичко минава безпроблемно.

Какви изследвания в случай на неуспешни опити за бременност са необходими?

Този въпрос е един от най- често задаваните сред двойките с репродукитвни проблеми. Това   е напълно нормално. Всеки професионалист, би започнал от там, че за да става въпрос за репродуктивни проблеми и нужда от консултация със специалист е необходимо да са налице някои от следните факти:

 • Неуспехите за зачеване продължават в рамките на поне 12 месеца при активни опити за забременяване по време на овулация.
 • Менстуацията е на по- кратът от нормалния период, например на 21 или още по- малко дни.
 • Липса на менстуация повече от три месеца.
 • Нередовна менструация.
 • Повече от два аборта, без значение дали са спонтанни или планирани.
 • Жената е на възраст над 35 години.
 • След прекарани сексуални- трансмисивни инфекции, при мъжа или жената.

Биберон, Бебе, Силикон, Пластмаса, Стар, По Време

След поставянето на точна диагноза за причините на безплодието започва и обикновено успешното лечение.  Пациентите, които имат налични проблеми за неуспешно зачеване, трябва да се обърнат към специализирани клиники, с широк набор от специалисти. Първия преглед и с двамата партньори, обикновено представлява снемане на анамнеза, обръща се внимание на предишни изследвания или диагнози, ако има придружаващи заболявания, рискови фактори или някакви генетични предразположености. Обсъжда се с двойката, начин на живот, сексуален живот, план за дейстивие от тук нататък и др.

Биология, Изследвания, Лаборатория, Технология

След това жената минава през гинекологичен преглед и проследяване на овулация.  Прегледите представляват ултразвукова диагностика и се извършват на определени дни от менструалния цикъл- между 11ти и 13ти ден и след това между 16ти и 18ти ден. Назначават се изследвания на базалните хормони между 3ти и 5ти ден от менструацията, а именно хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а по време на овулация ( ако има) – Прогестерон.

Какво представляват тези хормони:

 • LH хормона има отношение към индикация на овулацията. Изследването на LH са ориентир и на яйчниковия резерв при пациентките.
 • FSH хормона се секретира от хипофизната жлеза в мозаъка. Неговите стойности говорят отново за яйчниковия резерв и отговор към стимулацията при ин витро.
 • Естрадиола е основния естроген в женския организъм. Естрогените са отговорни за тъканния растеж и за пролиферацията на клетки в определни части на тялото.
 • Прогестерона е от значение при подготовката на маточната лигавица  за имплантиране на оплодената яйцеклетка.

Други изследвания на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за хламидии или други инфекции. Ако е необходимо, може да се направи и ехография на щитовидна жлеза.

При мъжете се извършва спермограма. Ако се открият нарушения в семенната течност се назначава консултация с уролог- андролог и при необходимост се правят изследвания, като микробиология на еякулат, нива на хормоните, по- разширена спермограма и др.

При нормални резултати при мъжа и жената,но при продължаваща липса на успешно зачеване се прави проверка на проводимостта на маточните тръби при жената. Това става чрез хидротубация или с цветна снимка.

Тромбофилията, като проблем при зачеването?

Един от най- сложните процеси на човешкото тяло е кръвосъсирването. Съществуват различни състояния, които нарушават някои от етапите на кръвосъсирване и те могат да доведат до два крайни ефекта: прекомерно кървене (хеморагия) или повишено образуване на съсиреци.

Тромбофилията е пример за такова състояние, като при него кръвоносната система показва повишена тенденция да формира кръвни съсиреци. Циркулирайки в кръвообращението, тези съсиреци може да запушат кръвоносен съд и да подложат на риск здравето или живота на пациента. Тромбофилиите могат да се причинят от външни фактори или да са генетично обусловени.

Кръв, Клетки, Червено, Медицинско, Медицина, Анатомия

Като цяло тромбофилията не е причина за неуспех при зачеването. Тя по- скоро може да доведе до спонтанни аборти.  С правилната диагноза, това състояние може да бъде овладяно.

Здравословно тегло?

Не забравяйте, че за да дадете най- добрия старт на живота на Вашето бебе, трябва първо да обърнете внимание на Вашето  собствено здраве. Общото физическо здраве или някакви лекарства, които приемате, могат да бъдат от значение за здравословната бременност, към която се стремите. Необходимо е  да направите корекции в начина си на живот като започнете да ядете балансирана храна, правите повече физически упражнения и спрете консумацията на алкохол и ограничите тютюнопушенето!  Порверка на Вашето общо здравословно състояние може да направи личния лекар или гинеколога Ви.

Мащаб, Диета, Мазнини, Здраве, Лента, Тегло

При наднормено тегло е вероятно да Ви препоръчат опити за отслабване и промяна на хранителните навици. Поднорменото тегло също би могло да се окаже, проблем. То често е свързано с нередовна менструация и в такива случаи се препоръчва здравословен начин на нормализиране на телесната маса и съответно нормализиране на месечния цикъл. Много майки смятат, че храненето е важно само по време на бременността, но истината е, че то  е толкова важно и преди настъпването на самата бременност, както и след това по време на кърмене. Попитайте Вашия гинеколог за храните, които не се препоръчват по време или преди бременност.