ИН ВИТРО: ролята на мъжа

И ето, че сте достигнали точка в отношенията с партньори, в която сте решили да че е време да дадете още едно биещо сърце на  този свят. Има само един проблем. Колкото и да опитвате, каквато и да е причината, Вие не можете да заченете. Това е проблем, пред който са изправени много двойки в наши дни. За щастие, съвременната наука е предоставила решения на повечето безплодие. Когато тези решения обаче се провалят, двойките често се обръщат към ин витро оплождане (IVF).

Лечението на безплодие представлява стрес за всяка двойка. Възможно е да се породят чувства, като тъга и дори и срам,  за това, че не можете да имате бебе без странична помощ.

Както вече е ясно, причината да тръгнем по пътя на ин витрото може да бъде проблем, както при жената, но така и при мъжа.

Фертилитетът на една двойка зависи от няколко фактора както в мъжкия, така и в женския партньор. Сред всички случаи на безплодие в развитите страни приблизително  20% са тези, при които проблема е при мъжа, 40% от случаите са с проблеми при жената, при 25% от двойките с репродуктивни проблеми се забелязват проблеми и в двамата партньора, а при 15% не могат да бъдат проследени очевидни фактори в някой от партньорите.

В случай, че ин витро процедурата започва, какво трябва да прави мъжа?

Физическа и емоционална подкрепа

Едно от най-хубавите неща, които мъжът може да направи по време на ин витро процедурите е само да слуша. Не се опитвайте да поправяте нещата или да предлагате решения. Просто слушайте съпричастно, когато съпругата или партньорката Ви трябва да сподели чувствата си или да се отпусне. Тя не Ви държи отговорен за това какво се случва с нея, просто иска да знае, че я подкрепяте.

Понякога просто една прегръдка ще ви помогне да изразите загрижеността си и да покажете подкрепата си. Дръжте ръката й и я оставяте да плаче на рамото Ви или  просто бъдете там до нея.

Сега е момента да изразите някакво възхищение към нея. Цялата ин витро процедура е придружена с много различни емоции у жената  и момента е много подходящ да и покажете, колко силна е тя и колко добре се справя.

Помагайте вкъщи

Изследванията доказват, че жените вършат по- голямата част от задълженията вкъщи независимо дали ходят на работа, гледат деца или пък се подлагат на лечение за безплодие. Забързана между стреса на ежедневието и физическите ефекти на лечението на плодовитостта, съпругата Ви може да се чувства по-уморена от обичайното. За това бъдете ѝ от помощ за къщните задължения, помагайте ѝ и се грижете за нея.

Няма как да не обърнем внимание на факта, че понякога причината за безплодие на двойката може да бъде мъжа.

 

В случай на стерилитет, и мъжете и жените се  изследват, за да определят причината и най-добрите възможности за лечение. В миналото мъжете със стерилитет имаха малко възможности, защото имаше ограничена информация за причините, а още по-малко информация за успешното лечение. Развитието на науката и медицината обаче даде възможност да се определят някои от основните причини за мъжкото безплодие. Освен това, асистираните репродуктивни технологии (АРТ терапиите) дават надежда на много двойки, които желаят да имат свои биологични деца.

Причини за безплодие при мъжете

За да е нормално всичко при един мъж, то трябва нормално функциониране на хипоталамуса и хипофизната жлеза (хормон-продуциращи жлези в мозъка) и тестисите . Ето защо, различни състояния могат да доведат до безплодие:

  • Приблизително 2 до 5% от случаите се дължат на състояния, засягащи хипофизната жлеза или хипоталамуса.
  • Приблизително 5% се дължат на проблем с транспортирането по пътя, който спермата използва за излизане от тестисите по време на еякулацията; това може да бъде причинено от предшестваща инфекция.
  • Приблизително 65 до 80 процента от случаите се дължат на проблем в тестисите, водещ до дефект в производството на сперматозоиди (приблизително 10 процента от тях са свързани с дефицит на тестостерон в допълнение към дефект при производството на сперматозоиди).
  • Приблизително 10 до 20 процента от мъжете с безплодие нямат установима причина или аномалия, дори след задълбочена оценка.

Лечение

На първо място лечението зависи от самата причина за безплодието.  Ето защо е много важно да се направят изследвания.

Лечение на хипоталамуса или хипофизния дефицит – В малък процент от случаите (2 до 5 процента) мъжкото безплодие се дължи на проблеми в хипоталамуса и хипофизната жлеза (части от мозъка, които регулират производството на хормони). За мъжете с този вид стерилитет се дава лечение с човешки хорион гонадотропин (hCG), често в комбинация с рекомбинантен човешки фоликулостимулиращ хормон (rhFSH). Лечението с hCG с или без rhFSH често се нарича лечение с гонадотропин.

Лечението с ганадотропин започва с инжекции  три пъти седмично за период до шест месеца. Кръвните тестове се използват за наблюдение на нивата на тестостерон в кръвта и за адаптиране на дозата, ако е необходимо. Ако спермните клетки не се появят в спермата след шест месеца лечение, могат да се добавят инжекции rhFSH. Процентът на успех за тази терапия е висок, тъй като повечето мъже с безплодие, дължащо се на хипоталамични или хипофизални причини, в крайна сметка ще произвеждат сперма в еякулата. В много случаи е необходимо общо 1 до 2 години лечение, за да се постигне нормална плодовитост.

Варикоцеле – варикоцеле е разширение на вената в скротума. Много мъже с варикоцеле имат нисък брой сперматозоиди или анормална морфология (форма) на спермата. Въпреки това, много мъже с варикоцеле са плодородни. Причината, поради която варикоцеле засяга производството и формата на сперматозоиди, може да бъде свързана с по-висока от нормалната температура в тестисите.

Варикоцеле може да се лекува хирургично чрез отстраняване на вената. Операцията обаче не винаги подобрява плодовитостта и не се препоръчва за повечето мъже, освен ако има голяма варикоцеле, която лесно може да се усети.

Запушване на репродуктивния тракт – Мъжете, които имат запушване в каналите, които транспортират сперматозоидите от тестисите до еякулацията, могат да се подложат на операция за коригиране на запушването. Ако не е възможно да се коригира блокирането или опитът е неуспешен, друга опция е ART, използвайки сперма, извлечена от тестисите.

Вазектомията (мъжка стерилизация) е преднамерено блокиране, предназначено да предотврати всяка бъдеща бременност. Вазектомите могат да бъдат възстановени до 85% от случаите; над 50% от двойките могат да постигнат бременност след това. Въпреки това, колкото повече време е преминало от вазектомията, толкова по-малко вероятно е обратната вазектомия да възстанови плодовитостта.

Ролята на АРТ

Когато има проблем със сперматозоидите, асистираните репродуктивни технологии (АРТ) често могат да помогнат. Тези техники предлагат надежда на някои безплодни двойки, които няма да могат да постигнат бременност без тях.

Оплождането ин витро (IVF) е често използвана техника за различни проблеми на безплодието, включително при зашушване на тръбите при жени или дори при необяснимо безплодие. IVF обикновено се препоръчва с интрацитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI) при мъже с безплодие.

Степента на успеваемост на IVF зависи от редица променливи, включително възрастта и здравето на жената, здравословното състояние на мъжките сперматозоиди и женските яйцеклетки и до известна степен опита на професионалистите, на които сте се доверили.

Интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоиди (ICSI) е процедура за ин витро оплождане (IVF), при която сперматозоиди се инжектират директно в яйцеклетка. Дефектната функция на спермата остава най-основната причина за човешкото безплодие. Въпреки че някои тежки форми на мъжко безплодие имат генетичен произход, други могат да бъдат в резултат на фактори на околната среда. През последното десетилетие интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоиди се прилага все по-често по света за облекчаване на проблемите с тежкото мъжко безплодие при хора, които или не биха могли да бъдат подпомогнати от конвенционалните процедури за IVF, или не могат да бъдат приети за IVF, тъй като са налице твърде малко мотилни и морфологично нормални сперматозоиди в еякулацията на мъжкия партньор.

Тази процедура е най-често използвана за преодоляване на проблемите с мъжките безплодие, въпреки че може да се използва, когато яйцеклетките не могат лесно да бъдат пробити от сперматозоидите и понякога в допълнение към донорството на спермата.

ICSI обикновено се извършва след процедура на трансвагинално извличане на овоцити (женски полови клетки в периода на тяхното нарастване).

За ICSI мъжът трябва да осигури проба от  сперматозоиди в същия ден, когато яйцеклетките се събират. Пробата ще бъде проверена в лабораторията и ако няма активни сперматозоиди лекарите ще извлекат от епидидима (придатък на тестиса с червеобразна форма, който се разполага върху задния му ръб). Извличането на сперматозоидите от епидидима е известно също като аспирация на перорален епидидимен сперматозоид (PESA), а екстрахирането на сперматозоидите от тестиса е известно също като аспирация на сперматозоидите на тестисите. Процедурата се извършва под микроскоп с използване на множество микроманипулационни устройства (микроманипулатор, микроинжектори и микропипети).

Има ли конкретни ситуации, в които може да се препоръча ICSI?

ICSI се използва най-често при двойки, които се занимават с мъжки фактори на безплодие. Факторите на мъжкия стерилитет могат да включват: нисък брой сперматозоиди, лоша подвижност на сперматозоидите, лошо качество на сперматозоидите, сперматозоиди, които нямат възможност да проникнат в яйцеклетка или азооспермия.

Азооспермията е състояние, при което няма сперматозоиди в мъжката еякулация. Има два вида азооспермия: обструктивна и не-обструктивна. В следващите статии ще разкажем по- подробно за това.

Тази техника може да бъде полезна в много случаи с нисък брой  активни сперматозоиди. Степента на бременност при ин витро с интрацитоплазменото инжектиране е приблизително 20-40% от случаите. Общият процент на успех е поне 60 процента, но степента на успех зависи от много фактори, включително плодовитостта на жената, качеството на сперматозоидите, извлечени от мъжкия партньор, и броя на опитите за ин витро оплождане с интрацитоплазменото инжектиране.