IVF ( In Vitro Fertilization)- понятие и етапи

Понятието за  „Асистирана репродукция“ има приложение, когато състоянието на мъжа или жената не позволява  осъществяването на репродуктивните им функии по естествен път. (чл. 129 ЗЗ). Извършва се след писменото съгласие на лицата, че имат желание за създаване на потомство (чл. 130, ал.1 ЗЗ), като се попълва  обща декларация пред лекуващия лекар. Възможно е обаче извършването на асистирана репродукция и без съгласието на съпруга на майката (арг.от чл.62, ал.5). Без да е упоменато изрично, че двете лица лица трябва да са от различен пол- това  след от самата процедура, тъй като е необходимо участието и на мъжки и на женски индивид. Използват за сперматозоид и яйцеклетка.

In-vitro fertilization (IVF) process

In-vitro fertilization (IVF) process

Дейностите включени в асистираната репродукция са диагноститични и лечебни методи, които целят преодоляване на безплодието и които се извършват в специализирани за това центрове.

Съществуват три вида изкуствено оплождане:

 1. Оплождане на яйцеклетката в тялото на жената;
 2. Вземане на яйцеклетка на една жена, оплождане извън тялото на жената и връщане в тялото на същата цена;
 3. Вземане на яйцеклетка на една жена, оплождане извън тялото на жената и връщане на оплодената яйцеклетка в друга жена.

Оплождането може да е със сперматозоиди на анонимно лице ( донор ) или със сперматозоиди на мъж, с който жената иска да създаде потомство.

Освен всичко изброено до тук, асистирана репродукция включва и дейности, като транспортиране , предоставяне, етикиране, обработка , експертиза съхранение на яйцеклетки, зиготи или сперматозоиди.

Инвитро етапи

Инвитро понятие и основни етапи

Донорството на сперма  най-често се извършва в специализираните за тази цел банки. На  първо място от изискванията, за донорство е визическото и психическо здраве на мъжа-донор. Много важно уточнение при даряването на сперматозоиди е , че лицето донор остава в пълна анонимност, няма никакви финансови и/или правни задължения към роденото с неговия материал дете, не фигурира в акта за раждане . Няма право да получи никаква инфорация за рецепиентите, които са използвали неговата сперма, както и обратно- рецепиента също не получава никаква информация за донора. Преди да се дари сперма се правят изследвания за инфекциозни причители, изследване за  определянае на спермалните показатели, както и генетични изследвания.

При донорството на яйцеклетки нещата са по подобен начин. Това е процес, в който жената дарява от своите яйцеклетки, които да послужат за асистирана репродукция или за биоемедицински изследвания. Донорът е необходимо да се подложи на обстоен медицински преглед, проверка на хормони, тест за инфекциозни заболявания, Rh фактор и кръвна група, прави се обстоен преглед на яйчници, матка и други тазови органи. Изисква се също и фамилна анамнеза, за около 3 поколения, което означава , че обикновено осивените не могат да бъдат донори, тъй като се губи историята на семейството. В България Наредба № 28 на Министерството на здравеопазването за дейностите по асистирана репродукция, донори могат да бъдат лица между 18 и 34 годишна възраст при родствено даряване и между 18 и  38 години при родствено.  Горната граница е такава, защото колкото повече нараства възрастта на жената, толкова повече налява яйчниковата функция и опасността от генетични заболявания е по-висока.  Една от най-основните изисквания е жената-донор да има поне едно живородено дете. Друго специфично при даряването на яйцеклетка е ,че преди да се случи самата процедура се подписва информирано съгласие и се синхронизира цикала на реципиента с  този на донора.

https://www.youtube.com/watch?v=uXsCngh89fI

Ин витро процедурите са най-широко разпространените процедури по асистирана репродукция.  Първото дете „ в епруветка”  е Луиз Браун, който се появява на бял свят на 25 юли през 1978г. Във Великобритания . Родителите му Лесли и Джон Браун нямат деца в продължение на 9 години, заради запушени фалопиеви тръби, но с помощта на лапароскопски уреди д-р Степто успява да получи годна яйцеклетка от яйчниците на жената, която по-късно е оплодена със

ин витро процедура

ин витро процедура

сперматозоидите на съпруга ѝ и върната обратно в матката, където се имплантира успешно. Поради малката вероятност за забременяване на естествен цикъл (само с 1 яйцеклетка), по-късно технологията „ин витро” се подобрява непрекъснато и са въведени овариалната стимулация и контролирането на овулацията, отглеждането и подбора на ембрионите, замразяването и донорството на ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди, които вече дават възможност и на напълно стерилни двойки да имат деца. Доказано е , че децата Ин витро не се различават по абсолютно нищо от естествено заченатите деца. Няма данни децата заченати ин витро да са с по-голям процент за генетични или психични заболявания, да има разлики   в развитието им или тяхната репродуктивност.

Ин витро оплождането, само по себе си е присъединяването на яйцеклетка на жената и сперматозоид на мъжа в лабораторни условия. Ин витро означава „в стъкло“. А  Оплождане означава сперматозоидът да се прикрепи за яйцеклетката. Обикновено яйцеклетката  и сперматозоида биват оплодени в женското тяло.

Ако оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката и продължи да расте, след около 9 месеца се ражда бебе. Този процес се нарича естествен или без чужда помощ.

IVF е форма на асистирана репродуктивна технология ( ART ) . Това означава, че специални медицински техники се използват , за да се помогне на жената да забременее.

 

Има пет основни стъпки за IVF ( In Vitro Fertilization):

 

Стимулиране или още наричано „Супер овулация” 

На жената се дават лекарства за плодовитост, за да се стимулира възпроизвеждането на яйцеклетки .Обикновено , една жена произвежда една яйцеклетка на месец . Лекарствата за плодовитост карат яйчниците да произвеждат няколко яйцеклетки .По време на тази стъпка , жената ще има редовна трансвагинална ехография за разглеждане на яйчниците и кръвни тестове, за да се провери нивото на хормоните .

 1. Извличане на яйцеклетка 
  извличане на яйцеклетка

  извличане на яйцеклетка

Малка операция , наречена фоликулярна аспирация, се прави, за да се отстранят яйцеклетките от тялото на жената. Повечето пъти операцията се извършва като амбулаторна процедура в кабинета на лекаря. Дават се лекартсва , така че пациентката не чувства болка по време на процедурата. Чрез използването на ултразвуковите изображения като ръководство , докторът вкарва тънка игла през влагалището, яйчника и фоликулите, съдържащи яйцеклетките . Иглата е с всмукателно устройство, което издърпва яйцеклетки и течност от всеки фоликул, един по един . Процедурата се повтаря и на  другия яйчник. След процедурата може да се усещат леки спазми, но те обикновено отшумяват още в рамките на същия ден.В редки случаи , може да е необходима лапароскопия за отстраняване на яйцеклетките . Ако една жена не може или не предизвиква никакви яйцеклетки , могат да бъдат използвани дарени.

 

 1. Осменяване и оплождане.

Сперматозоидите на мъжа се поставят заедно с  най-добрата яйцеклетка . Смесването на сперматозоидите и яйцеклетката се нарича осеменяване. След това яйцеклетките и сперматозоидите се съхраняват по екологосъобразен начин в контролирана камера. Сперматозоида най-често влиза ( опложда ) яйцеклетката няколко часа след осеменяването. Ако лекарят прецени, че вероятността от оплождане е ниска, сперматозоидите могат да се инжектират директно в яйцеклетката. Това се нарича интрацитоплазмено инжектиране на сперма ( ICSI ). При някои програми за раждаемост рутинно се  правят ICSI на някои от яйцеклетки , дори ако нещата изглеждат нормално .

 1. Ембрионна култура.

Когато оплодената яйцеклетка започне да се дели тя се превръща в зародиш . Персоналът в лабораторията ще проверява редовно ембриона, за да се увери, че той се разраства правилно . В рамките на около 5 дни нормален ембрион има няколко клетки, които са активно делящи се. При двойките, които имат по- висок риск от предаване на генетично наследствено разстройство, може да се направи предимплантационна генетична диагностика ( PGD ) . Процедурата се извършва около 3-4 дни след оплождането . Лабораторните учени премахват по една клетка от всеки ембрион и наблюдават материала за специфични генетични заболявания . Според Американската асоциация за репродуктивна медицина , PGD може да помогне на родителите да решат кои ембриони да имплантират. Техниката е спорна и не се предлага във всички центрове .

 1. Трансфер на ембриони

Ембрионите се поставят в матката на жената от 3 до 5 дни след яйцеизвличането и осеменяването.Процедурата се извършва в кабинета на лекаря, докато жената е будна. Лекарят вкарва тънка тръбичка ( катетър ) , съдържащ ембрионите, във вагината на жената , през шийката на матката , и нагоре в утробата . Ако ембриона се придържи към лигавицата на матката и започне да расте- резултатът е бременност. Може да се поставят повече от един ембрион в матаката, като резултатът е близнаци, тризнаци и т.н. Точният брой на трансферираните ембриони е сложен въпрос , който зависи от много фактори , най-вече възрастта на жената .Неизползвани ембриони могат да бъдат замразени, имплантирани или дарени на по-късна дата .

Статистиката показва, че клиниките по Ин витро в Европа реализират най-висока успеваемост в световен мащаб.  У нас, броят на успешните ин витро бремености расте постоянно. Все повече млади семейства избират този метод, преди да решат да си осиновят дете. За повечето от българите основния въпрос е в инвитро цена cymbalta generic.  За щастие у нас съществуват фондации и центрове които помагат и съдействат при решаване на проблемите с репродуктивното здраве. Всеки, който се нуждае дори само от консултация по въпросите с асистираната репродукция, може да се обърне към специалистите на инвитро клиника София. Всеки ще получи индивидуално внимание и подкрепа, за да може заедно да достигнем до желаните разултати. Професионалния и приятелски настроен екип, ще бъде на разположение по всяко време и ще Ви осигурят индивидуално отношение и лична грижа. Едно от основните неща, при такъв тип процедура е пациентите да бъдат безкрайно спокойни, да се доверят на професионализма не само по време на самата процедура, но и през периодите след нея.

инвитро

инвитро