Какво искам да знам за периода преди ин витрото

Резултат с изображение за ivf

Повечето пъти жените не знаят, че са бременни през първите няколко седмици след зачеването. Това е период, който е много важен за развитието на плода и това да планирате своята бременност е най- доброто което можете да направите за Вас и Вашето бебе. Здравословния начин на живот преди зачеването е почти толкова важен, колкото и начина на живот през самата бременност.  И ако съдбата Ви е изправила пред предизвикателството Ин витро, следващите редове ще Ви бъдат от полза.

Много е важно да се уточни, че шансовете за успеваемост при ин витро са различни при всяка двойка. Европейските клиники са с най- висока успеваемост в световен мащаб. Успеваемостта е зависима от редица фактори, като възрастта на родителите, начина им на живот и разбира се, самата причина за безплодие.

Резултат с изображение за ivf

Кога шансовете за забременяване започват да намаляват?

При жените възрастта след 35 години може да бъда проблемна, а след 40 шансовете за зачеване спадат драстично. Това е така заради влошаване качеството на яйцеклетките и на намаляване на яйчниковия резерв. Изследването на анти-мюлеровия хормон (AMH) е най-добрият маркер за оценка на яйчниковия резерв, но не показва какво е качеството на яйцеклетките.

С напредване на възрастта мъжете също намаляват репродуктивните си качества. Макар, че жените се раждат с определен брой яйцеклетки, с който ще разполагат през целия си живот, а мъжете произвеждат сперматозоиди непрекъснато, статистиката показва, че има връзка между възрастта на бащата и повишения риск от генетични заболявания при децата им. Основните причини за стерилитед при мъжете повреждане в ДНК на клетките, лоша морфология, намалена концентрация и намалена подвижност на сперматозоидите.

Каквато и да е причината за безплодие при дадена двойка, медицината дава невероятния шанс за ново начало при всеки. И тъй като вече сме добре запознати с ин витро процедурите, нека да обърнем малко внимание на периода преди това.

Резултат с изображение за ivf

Прочистване на токсините

Както при всяка планирана бременност, така и при зачеването ин витро е добре подготовката да започне поне 3 месеца по- рано. И преди всички чисто медицински процедури, които предстоят това, с което може да започнете сами е детоксикацията. Достатъчно е просто да се откажете от вредните си ежедневни навици, като пушене, пиене на алкохол, ядене на мазна и вредна храна, газирани напитки и бяла захар.. Организма се детоксикира достатъчно добре и само с промяна на начина на живот.

Токсините, които се натрупват в тялото, както и излишните килограми, могат да повлияят на физическото здраве и функциите на организма. Те влияят по специфичен начин на фертилността и хормоналния баланс.  Прочиствайки организма си от тях и сваляйки няколко излишни килограма ще подобрите кръвообращението на матката 

Резултат с изображение за healthy food

Масажи

Повечето специалисти съветват преди ин витро процедура да се направят няколко подготвителни масажа. Те са специални са на коремната област, като включват най- различни техники, азиатски масаж, дълбок масаж на тъканите акупресура, рефлексотерапия. Тези масажи ще подобрят притока на кръв към детеродните органи при жените, както и изчистването на фалопиевите тръби и регулиране на съединителната тъкан в репродуктивните органи. Освен това чрез масажите черния дроб се прочиства по- лесно от токсините.

Резултат с изображение за body massage

Хранене

Разбира се, че храненето е един от най- важните елементи на здравословното състояние. Както по време на бременността, така и преди нея това с какво и колко често се храним е от изключително значение.  Набавяйте си редовно чрез храната много витамини, минерали и антиоксиданти. Всекидневната консумация на сурови зеленчуци, пресни плодове, чисти меса, млечни продукти, сурови ядки и пълнозърнести храни е достатъчна да даде на организма всичко онова, което му е необходимо. Не е нужно да се пият хапчета.

Антиоксидантите са от изключително значение при плодовитостта. Те помагат за предпазването на вече оплодената яйцеклетка от вредното въздействие на свободните радикали, които могат да увредят ДНК на клетките. Може да си ги набавите чрез консумацията на плодове, зеленчуци, риба и зелен чай. Изключително полезни храни са и пчелното млечице и водорасли спирулина.

Резултат с изображение за antioxidant

Акупунктура
Акупунктурата е много ефикасна терапия, която може да ползвате както при подготовката за ин витро процедура, така и след края на ин витро цикъла. Тя ще помогне за стимулирането на различни точки от тялото ви. Ще помогне на организма да преодолее основните дисбаланси, между които е и стресът. Подобрява здравето на репродуктивната система, както и хормоналния баланс. Препоръчително е акупунктурата да започне два- три месеца преди самото ин витро.

Преглед и преценка

Разбира се, че пътя на ин витрото започва с преглед при специалист. Самия преглед е едно цялостно наблюдаване на пълния цикъл,следи се  овулацията и се наблюдават промените, които настъпват във Вашия организъм под диктовката на хормоните. След това Вашия лекар уточнява стимулационният протокол. Стимулационните протоколи са няколко вида:

  • Спонтанен цикъл- целта е да се аспирира една зряла яйцеклетка в добро качество;
  • Лимитиран цикъл- тук целта е да се аспирират по- малко от осем зрели айцеклетки;
  • Контролирана овариална хипиперстимулация- целта е да се аспирират  8-15 зрели яйцеклетки.

Първия ден на менструалния цикъл е този, при който има ясно изразено кървене. Прави се преглед при гинеколог, за да се направи оценка на гинекологичния статус, за да установи състоянието на яйчниците, матката, дебелина на маточната лигавица. Прегледът носи важна информация за това как ще бъде планирана Вашата процедура ин витро.

Вашият партньор ще трябва да се подложи на Изследвания на еякулат – обща микробиология и спермограма. За спермограмата преди самото изследване се изисква осигуряване на полово въздържание от 2 до 7 дни (според 5-ото издание на Световната здравна организация).

Резултат с изображение за doctor consultation

Изследвания

Съгласно Наредба 28 за дейности по асистирана репродукция (Издадена от Министерството на здравеопазването, Обн. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г., последно изм. ДВ. бр.34 от 15 Април 2014 г.), изследванията, които се правят преди да се пристъпи към ин витро птроцедури за жената са СПИН, Сифилис, Хепатит В, Хепатит С, Микробиология на влагалищен секрет и  Цитонамазка.

За мъжете: СПИН, Сифилис, Хепатит В, Хепатит С, Микробиология на еякулат.

Преди пристъпването на каквито и да било манипулации се подписва информирано съгласие.

Контролирана овариална хиперстимулация  

На кратко КОХ, има за цел да образува много зрели яйцеклетки. Това се прави, за да може в бъдещото лабораторно  оплождане да се образуват повече ембриони, което засилва шанса за успех на ин витро процедурата. Самата стимулация става чрез приемане на медикаменти по схема, които ще Ви изпише Вашия лекар.  Процеса на стимулацията се след чрез ултразвукови прегледи и изследване нивата на Estradiol в кръвта. Следи се брой и размер на обрзуваните фоликулчета, както и дебелината на маточната лигавица. КОХ продължава докато фоликулите достигнат размер с диаметър по- голям от 18 мм, дебелината на маточната лигавика е поне 8 мм и нивата на Estradiol кореспондират с броя на нарастващите фоликули (над 250 pg/ml/фоликул). След постигането на тези резултати се поставя човешки хорион гонадотропин – HCG , за да се стартира процеса по узряване на яйцеклетките.

Преди да се направи пункцията на фоликулите се назначават лабораторни изследвания  със срок до 7 дни. Следва консултация с анестезиолог и/или кардиолог .

Резултат с изображение за laboratory

Подготовка за пункцията

Подготовката става окло 36 часа след като се постави HCG инжекцията. След 22ч. предходната вечер не се яде и пие нищо. Непосредствено преди да започне пункцията се правят клизма, за да се изчистят крайните отдели на дебелото черво( разположени в малкия таз), които често затрудняват достъпа до яйчниците; тоалет- отстраняване на окосмяването с цел намаляване на риска от инфекции, може да го направите предварително вкъщи и се поставя абокат, в случай че се наложи прилагане на допълнителни лекарства. Жените правят асоцияция с подготовката, с тази преди раждането по естествен път.

Пункция на фоликулите

Става под ултразвуков контрол, по вагинален път и под краткотрайна анестезия. С помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуковия апарат, се преминава през вагината, като по този начин се осигурява достъп до яйчниците. Фоликулите се аспирират и се предоставят на ин витро лабораторията, където се промиват, определя се броя на добитите яйцеклетки и тяхното качество. Обикновено процедурата отнема до 20 минути и е безболезнена за пациента.

Резултат с изображение за woman and doctor

След процедурата

Остава се за наблюдение за около 4 часа- следят се кръвно налягане и пулс. Обикновено след втория час се приемат  в малки количества храна и течности. Като странични ефекти са възможни слабо, кафеникаво течение, гадене, болки в корема и таза.

Предоставяне на семенна течност

Подготовката за ин витро процедурата не е само при жената. В деня, в който се извършва пункцията на фолкулите, партньора предоставя семенна течност. Трябва да е спазено условието за сексуално въздарние поне 3 дни. 3-5 дни преди това също не се препоръчва приеам на алкохол ( до 1 чаша бира на ден). Ако въздържанието е било прекалено дълго ( до 10 дни) е възможно сперматозоидите да са с влошено качество.  Материалът се събира в стерилен съд.  В случай, че партньорът не може да даде материал в деня на пункцията, то семенната течност се замръзява и след това размразява. Полученият материал се обработва с цел получаване на достатъчна концентрация качествени сперматозоиди за последващата процедура на оплождане.

Има случаи, при които ин витро процедурата се извършва с донорски сперматозоиди. Тогава пациентката предварително е получила подробна информация за наличните донори. Всички донори са изследвани за трансмисивни заболявания и имат направен генетичен скрининг. Съгласно българското законодателство, донорството е анонимно. Преди процедурата се предоставя каталог с донори, където са описани раса, националност, цвят на очите, коса, ръст, тегло, професия и кръвна група. Някои от донорите добавят в информацията за себе снимки, подробности за родословието или кратко есе по темата „Защо станах донор” .

Резултат с изображение за checklist

Подготовката за самата ин витро процедура е отговорен и никак лек път, който двойките с репродуктивни проблеми трябва да извървят. Психическата нагласа, доброто настроение и спокойствието са ключови фактори за здравословното състояние по време не само на подготовката за ин витро, но и при всяка една бременност.

Резултат с изображение за pregnant women