Лечение на коронавирус със стволови клетки

Експертите от най-голямата банка за стволови клетки Future Health говорят.

В научното списание Aging and Disease (2020), се посочва, че приложени мезенхимните стволови клетки са безопасен и ефективен подход за лечение на COVID-19. Най-малко 10 проекта са регистрирани в официалния международен регистър за клинични изпитвания, предполагащи използването на мезенхимни стволови клетки при пациенти с коронавирусна пневмония. За мнение и анализ върху актуалната ситуация с COVID-19 и лечението със стволови клетки, даваме думата на експертите на първата частна акредитирана банка в Европа FUTURE HEALTH.

FUTURE HEALTH е абсолютен лидер на българския пазар за съхранение на стволови клетки и се слави със безупречното си качества в цял свят, за което е и многократно наградена. Директорът на FUTURE HEALTH за България – Вили Пеева ни разказва: Краят на 2019 г. бе началото на ново предизвикателство за човечеството, когато бяха съобщени първите случаи на тежки респираторни заболявания в град Ухан, провинция Хубей, Китай. Случаите по-рано бяха объркани с редовен грип и се смяташе, че са причинени от нормалния сезонен грипен вирус. В началото беше много трудно да се направи точна прогноза на заболяването, но беше идентифицирано симултанно като вирусна болест. Поради нарастващия брой и усложнения, на 1 януари вирусът е обявен за нов.

СЗО приблизително е определила степента на смъртност на случаите (CFR) на COVID-19, варираща от 0,3 до 1%, по-висока от тази на грип А. Въпреки това за COVID-19 се съобщава, че около 80% от пациентите, страдащи от коронавирус, са имали безсимптомно или леко заболяване. 14% от пациентите са имали тежки заболявания и 6% от тях са били в критично състояние.

– Г-жо Пеева, как мезенхимните стволови клетки помагат при COVID-19?

– Мезенхимните стволови клетки са мощно имуномодулиращо и противовъзпалително средство, те нормализират функцията на имунната система, променена от COVID-19. Противовъзпалителният ефект на мезенхимните стволови клетки е известен отдавна, затова те се използват успешно повече от 10 години при лечението на автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, улцерозен колит, множествена склероза) и за инхибиране на отхвърляне на трансплантирани органи.

– Има ли терапевтични постижения с мезенхимни стволови клетки за болни от COVID-19?

– Директорката на Future Health и Медицински Център Афродита – Вили Пеева ни информира, че до момента над 80 пациенти болни от COVID-19 са лекувани с мезенхимни стволови клетки. Повечето от пациентите са дали отрицателни тестове за SARS-CoV-2 в рамките на 7-14 дни след инфузията. Най-вълнуващата и изключителна находка от изследването беше цялостното подобрение на възрастен пациент, който преди това беше критично болен.

От 70 регистрирани проучвания, едно включва интравенозно приложение за лечение на пациенти с диагноза COVID-19. Друго регистрирано проучване предложи използването на NextCell®, което е MSC терапия, която се оказа безопасна при различни клинични изпитвания. Също така е едно регистрирано проучване за включване на 24 пациенти с диагноза COVID-19 (между 18–75 години) за лечение на индуцирана от SARS-CoV-2 пневмония, използвайки мезенхимни стволови клетки (MSC), получени от зъбна пулпа. Няколко други проучвания включват използването на MSC на пъпната връв за лечение на пневмония, предизвикана от COVID-19. Колеги от всички части на планетата се борят всекидневно, за да намерят решение за този изключително опасен проблем и резултатите не закъсняват и вече са факт.

– Разкажете ни за FUTURE HEALTH – първата частна акредитирана банка в Европа за съхранение на стволови клетки? Каква е 2020 година за Вас?

– 2020 година е едно изпитание за цялата планета. Това което се случи никой не можеше да си го представи. В такива моменти се чувствам изключително горда, затова, че съм част от тази фирма. Всички стандартни, оперативни процедури, оборудване, човешки ресурси, нашите акредитации, са факторите, благодарение на които имаме готовност да функционират при всякаква извънредна ситуация. Да не забравяме, че FUTURE HEALTH е първата частна акредитирана банка в Европа. Като пионери в частното тъканно банкиране, нашата кауза в тази ситуация е да помогнем на човечеството. Хората го оценяват и това ни дава сила да продължим напред.

– Преди броени дни Вие като директор на FUTURE HEALTH, получихте награда за Европейска тъканна банка на десетилетието. На какво се дължат тези успех?

– Наградата е едно признание за труда и страстта които вложихме в нашата работа, всички заинтересовани страни – България, Англия и САЩ. Всъщност истинските звезди, които стоят зад тези успехи, са служителите на фирмата. През годините те дадоха най-доброто от себе си, за да достигнем до тук. Всички членове на компанията, които са зад кулисите, изграждат една безупречна фирмена култура и са главните виновниците FUTURE HEALTH да сме абсолютен лидер и в България.

– Какво ще ни кажете в заключение?

– Искам искрено да благодаря на хилядите семейства, които ни се довериха през годините и ни направиха абсолютни лидери в съхранението на стволови клетки в България. Точно те ни дават кураж да работим за каузата, чиито основи поставихме още от самото начало на нашата дейност, а именно да подкрепим здравето на българското семейство! Те трябва да знаят, че ние винаги ще стоим до тях, за да предоставяме медицински услуги от най-високо качество на световно ниво.

Вили Пеева работи в сферата на здравеопазването на управленски позиции от 2004 г. Тя е административен директор на МЦ Афродита от самото му създаване. Под нейно ръководство фирмата е наградена в България и Европа. Вили Пеева има над 30 публикации, говори 5 езика, омъжена с две деца.