По пътя на ин витрото

„Стерилитет” означава  невъзможност за забременяване за период от 12 месеца, през който двойката води редовен полов живот и не се употребяват контрацептивни средства. Той бива първичен , когато липсват предхождащи бременности и вторичен –  с наличие на предишна бременност. „Стерилитет” не е мръсна дума! Създаването на семейство може да се окаже трудна мисия за някои двойки, но не и невъзможна. Половината от решението се крие в правилното и навременното диагностициране на проблема. За това, ако не успявате да създадете бебе повече от година, заповядайте в Медицински център „Афродита”, където заедно можем да намерим решение на проблема.

Резултат с изображение за pregnancy

Да бъде родител е мечта на всеки, но понякога редица трудности са пречка за постигането на тази красива мечта. Съвременната репродуктивна медицина е отбелязала такъв напредък, че все повече жени и двойки с проблеми със  забременяването могат да постигнат така желаната радост – звънкия смях на бебе у дома.

Над 145 хил. двойки у нас имат репродуктивни проблеми, сочи национално представително изследване по темата, осъществено от Института за социални изследвания. Но по-притеснителното е, че много от тези двойки не знаят как да се справят със своите проблеми и към кого да се обърнат за помощ и често просто се примиряват с факта, че няма да имат деца. Около  30 хил. души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение. 4% пък казват, че проблемът е чисто психологически и медицинска помощ не е необходима. Тези числа говорят за една неинформираност на населението, а решения има..

Резултат с изображение за pregnancy

Основната и най-съществена цел на специалистите по репродуктивна медицина е постигането на бременност. За да осъществим тази цел, нашия екип от висококвалифицирани специалисти работи усърдно, като се стреми постоянно да поддържа високо качество на медицинските услуги, спокойствие и сигурност на своите пациенти. С постоянното развитие на науката и появата на нови технологии специалистите по репродуктивна медицина и по ембриология е необходимо да полагат всички усилия, за да усъвършенстваме постоянно знанията и техниките, които прилагаме. Успехът е гарантиран, когато се  прилагат най-новите технологии  и клинични методи при лечението на безплодие, има на разположение съвременна и модерна апаратура и екип от доказани и висококвалифицирани специалисти.

Резултат с изображение за pregnancy

За самите техники на ин витро процедурите има много информация. Интересно е обаче да хвърлим поглед и на мястото, където се случва истинската магия, а именно ин витро лабораторията. Там е мястото, където квалифицирани ембриолози и биолози се стараят да спомогнат за повишаване шанса за зачеване при стандатната ин витро  /ICSI процедура (Intra-cytoplasmic sperm injection).

Класическото ин витро оплождане представлява метод, при който в лабораторни условия се смесват добитите чрез фоликулна пункция от жената яйцеклетки с предварително обработените от партньора или донора сперматозоиди, в условия, най-близки до естествените. Оплождат се само най-добрите яйцеклетки от най-качествените сперматозоиди, като е налице естествена селекция.

Резултат с изображение за ICSI

ИКСИ процедурата е инжектиране на сперматозоид в цитоплазмата. Инжектирането на сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката (ICSI) представлява  метод на селекция на морфологично нормален сперматозоид от страна на ембриолога и инжектирането му в цитоплазмата на яйцеклетката. Осъществява се под микроскоп, с помощта на микроманипулационна система.  През 1992 г. се появи първото бебе, заченато и родено в резултат на успешното приложение на този  метод. В България това се случи за първи път през 1996 година.

Кой метод на оплождане ще бъде избран трябва да е решение на двойката след обсъждане с акушер-гинеколога и ембриолога. При избора трябва да бъдат взети под внимание редица фактори, като възраст на пациента, причини за безплодие и резултати от изследвнията.

Методът MACS 

Най-честата причина за неуспех сред ин витро процедурите са така наречените апоптични сперматозоиди –  това са сперматозоиди с намалена оплодителна способност. За да се увеличи шанса за успеваемост се прилага метода MACS  (magnetic-activated cell sorting). Това представлява изолиране на сперматозоидите, които са с ниска оплодителна способност и подбор на тези с висока. Апоптичните сперматозоида имат  увредена ДНК ,каспаза-3 и нарушен трансмембранен митохондриален потенциал, за които нарушения е доказано, че корелират с оплодителната способност на сперматозоидите, което е установено посредством спермален пенетрационен тест. Самия метод MACS е система базирана на на използването на магнитни микрогранули, към които се прикрепват антитела или други протеини, какъвто е конкретния случай, а именно анексин-5. По този начин натоварените с анексин-5 микрогранули се добавят към клетъчната суспензия (спермата), при което анексин-5 се свързва специфично за ФС по повърхността на апоптотичните сперматозоиди.

Резултат с изображение за in vitro

Асистиран хетчинг

Асистирания хетчинг, или излюпване с лазер представлява изтъняване или напълно отваряне на единия край на обвивката на ембриона. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма и лазерния лъч се позиционира върху нея. Програмата е направена за клинични цели и има защитни кръгове, които предпазват ембрионите от манипулацията. Това допринася за по-бързото „излюпване” когато настъпи моментът да се имплантира в маточната лигавица, след връщането му в организма на жената.  Самото „излюване” е нормален процес,  който предхожда имплантацията в естествени условия дори при нормално забременяване. Понякога обаче този процес не се случва, защото има удебелена или много твърда обвивка на ембриона.  Когато се установи, че има такава опасност, с помощта на специален лазер се прави най-прецизно отстраняване на структурите, които пречат на ембриона, без да се нарушава неговата цялост. Това обикновено се случва при пациентки над  37 годишна възраст, защото ембрионалната обвивка се втвърдява при напредване на майчината възраст или при пациенти с поне два  броя неуспешни ин витро процедури.

Резултат с изображение за pregnancy

Ко-култивиране

Ко-култивирането е друг метод, с който се цели повишаване успеваемостта от ин витро процедурата. Разговорно може да се срещне и израза „изкуствена матка”.  Самата процедура представлява взимане на малко количество клетки от лигавицата на матката на пациентката, като това става в период, когато матката е най-възприемчива към ембрионите. Процедурата е безболезнена. Клетките се обработват  и отглеждат, докато се размножат. При достигане на необходимото количество, те се замразяват и се съхраняват на -196 градуса в течен азот. Пациентката се подлага на хормонална стимулация и няколко дни преди пункцията на фоликулите и добиването на яйцеклетките, замразените клетки се размразяват и отново се „посяват”.  Този метод е изключително подходящ при пациенти с доказан имплантационен проблем,  при такива с няколко неуспешни предишни процедури и при пациенти с лошо качество на ембрионите.

Резултат с изображение за pregnancy

Ембрио лепило

Това „лепило” представлява специална среда с много високо количество на  хиалуронан (хиалуронова киселина). Доказано е, че употребата му увеличава шансовете за  успеваемост с 10%.  Ембрио лепилото спомага за образуването на контакт между клетките на ембриона и матката и съдейства за образуването на кръвоносни съдове, по които да се изхранва ембрионът от майчиния организъм.

 Замразяване на ембрион

 В случай, че  са се образували  поне още два  здрави ембриона, освен тези, които се прехвърлят след лечението има възможност за замръзяване и съхранение. Съхренението става с течен азот и в специфични условия при – 196 ° С и могат да бъдат имплантирани на пациенткаъта, когато пожелае.  Целта на замръзяването е да се постигне бременност без да се налага отново да се повтарят развитието на яйцеклетки, събирането им и лабораторната работа, която вече е била извършена, а да се използват вече замръзените ембриони.  

Spindle view

Spindle view е един от най-новите методи за оценка на характеристиките на яйцеклетката и да се определи оплодителният и имплантационният потенциал на яйцеклетките. Тази технология осигурява по-висок процент оплодени яйцеклетки при ICSI процедурите и съответно по-висока успеваемост при бременностите. Препоръчва се при пациентки с намален яйчников резерв или при такива, при които след стимулация има малък брой добити яйцеклетки.

Резултат с изображение за egg cells

Ембриоскопия

Ембриоскопията дава възможност за постоянно наблюдение на развитието на ембрионите чрез вградена микро камера (ембриоскоп). За наблюдението е необходим специален инкубатор, който осигурява всички необходими условия за развитие на ембрионите, наподобяващи тези в маточното тяло. По този начин се спестява стресирането на ембрионите след допълнително изнасяне за оценка. Чрез специален софтуер и с помощта на опитен и обучен ембриолог се осъществява детайлна и пълна оценка на ембрионите преди тяхната имплантация – както по отношение на темпа на делене на ембрионите, така и по отношение на времевите интервали между различните деления. Това позволява да се селектират ембриони с възможно най-добър имплантационен потенциал.

Морфологично селектиране на сперматозоиди

Методът се прилага при двойки с репродуктивни проблеми от страна на мъжа. елта при този метод при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти, подговен биолог да селектира на морфологично и на органелно ниво най-добрите сперматозоиди, като в последствие се повиши качеството на ембрионите, а оттам и шансът за бременност.

Резултат с изображение за sperm

Често срещано явление е „вторичния стерилитет”. Това е, когато след раждане на здраво дете, без проблеми по време на бременността и зачеването  и напълно нормални показатели на изследванията на цитонамазка и спермограма, има проблем със забременяването. В такива случаи може да се говори за психологически причини за ненастъпването на бременност. Стресът е сред основните фактори, на които трябва да се обърне внимание през подготовката за забременяването. При жените високите нива на стрес могат да доведат до дисфункции на хипоталамо- хипофизарно- яйчниковата ос, което пък води до хормонални нарушения. Така се нарушава последователността на цикъла и понякога се стига да отсъствие на овулация.

Резултат с изображение за stress

При мъжете силния стрес води до нарушаване на нормалния процес на спермогенезата. Резултатът от това е по-малко количество семенна течност,с по-малко активни сперматозоиди. Освен това самия стрес е причина за  намаляне на сексуалното влечение и на двамата партньори.  Преди да се говори за психогенно безплодие обаче е задължително да бъдат изключени всички други чисто физиологически фактори, които биха били причина за безплодието.