Причини за безплодие

Взели решението и поели по пътя на създаване на дете, мъжът и жената могат да имат някои затруднения. В днешно време безплодието е един сериозен проблем на младите в съвременното общество. От съвременна гледна точка под безплодие се разбира неволното или патологично безплодие в семейството (което не се отнася само за жената), негодност на дадена двойка да създава поколение. За безплодни се смятат тези семейства, които имат нормален полов живот, не използват противозачатъчни средства и не се наблюдава бременност в продължение на 2 години. Причините за безплодието могат да бъдат най-различни. Най-често те са свързани с нарушена оплодителна способност при мъжа, хормонални нарушения в женския организъм, наличие на психогенна или имунологична основа на проблема  и др. Около 10% от всички двойки у нас страдат от безплодие. Ин витро процедурите са основен метод  за решаването на този проблем. Все повече двойки се възползват от това невероятно постижение на съвременната медицина.

Ще разгледаме по-подробно причините за безплодие  и симптомите.

Причини за безплодие при мъжете

Най-честите причини за безплодие при мъжете са : нарушено производство или функция на сперматозоидите, проблеми при доставянето на сперматозоидите, прекомерно излагане на определени неблагоприятни фактори на околната среда, наличие на сперматозоидни антитела в кръвта, еректилна дисфункция, хормонални проблеми.

 • нарушено производство или функция на сперматозоидите –може да се появи заради генетични дефекти, здравословни проблеми, като диабет или инфекции като хламидии, гонорея, паротит или ХИВ. Увеличените вени в тестисите (варикоцеле) също може да повлияе на качеството на спермата.
 • проблеми при доставянето на сперматозоидите – причинява се поради преждевременна еякулация. Причина за проблеми при доставянето на сперматозоиди могат да бъдат също някои генетични заболявания, като кистозна фиброза; структурни проблеми, като например запушване на тестиса; или увреждане или нараняване на репродуктивните органи.
 • прекомерно излагане на определени неблагоприятни фактори на околната среда, като например пестициди и други химикали или радиация. Пушенето на цигари и марихуана, приема на голямо количества алкохол или приемането на  някои лекарства, като  антибиотици, антихипертензивни средства, анаболни стероиди или други, може да засегне и плодородието. Честото излагане на топлина, като в сауна или джакузи, може да повиши телесната температура и може да повлияе на производството на сперматозоидите.
 • наличие на сперматозоидни антитела в кръвта представлява автоимунен отговор на организма срещу собствените сперматозоиди. Образуват се антитела срещу тях и биват атакувани, което пречи на репродуктивната способност на мъжа поради факта, че собственият му организъм унищожава сперматозоидните клетки преди да са стигнали до целта си.
 • еректилна дисфункция е доста често срещан проблем, за който повечето от мъжете не търсят помощ, тъй като се срамуват да признаят за проблема. Еректилната дисфункция представлява невъзможност за получаване на нормална и дълготрайна ерекция. Това затруднява изключително много осеменяването, защото реално мъжат не може да достигне до същински полов акт.
 • хормонални проблеми – Нормално съотношението при млади мъже тестостерон/
 • естроген е към 50:1 и постепенно спада до 8:1. Разграждането на естрогена се извършва в черния дроб и всякаква причина, затормозяваща чернодроната фунция, като алкохол или възпаление (хепатит, цироза) допълнително допринася за увеличаване нивото на естрогена. Настъпващият хормонален дисбаланс учените наричат „андропауза“. Проблемът е, че хормоналните нива се регулират по време на съня, така че лишаването от сън засяга до десет различни хормона, причинявайки множество проблеми: с апетита, сърдечното здраве, сексуалността и плодовитостта.

Проблемите с безплодието при мъжете се диагностицират след преглед при специалист и след изследване, както на мъжа, така и на жената. Ако имате съмнения, за някакъв проблем, не бавете консултацията при лекар. Безплодието е широко разпространен проблем. При една на всеки пет двойки с репродуктивни проблеми, причината  е в мъжа. Смята се, че един на всеки двадесет мъже има някакъв вид проблем с плодородието.

Причини за безплодие при жените

Има редица причини, които могат да са проблем при забременяването. Специалистите съветват, още след решението на двамата партньори да създадат дете, те да се подложат на профилактичен преглед при специалист. Всъщност, ежегодното посещение при гинеколог е силно препоръчително за всяка жена.  Най-честите причини, които водят до стерилитет при жените са увреждане на маточните тръби,  след тазова възпалителна болест, операция на таза или корема, хормонален дисбаланс, синдром на поликистозни яйчници, преждевременна яйчникова недостатъчност, дисфункция на хипоталамуса или хипофизната жлеза, хиперпролактинемия, намалена функция на щитовидната жлеза, ендометриоза, нарушения на шийката на матката и на тялото, доброкачествени и злокачествени тумори, психолигически стерилитет.

 • увреждане на маточните тръби – тези тръби служат за предвижването на яйцеклетките от яйчниците към матката, където се развива плода. Те могат да се повредят, запушат или възпалят след тазови операции и инфекции или  ендометриоза. Така се възпрепядства движението на сперматозоидите към яйцеклетките.
 • тазова възпплаителна болест представлява сериозно възпаление на женските репродуктивни органи, като най-често е причинено от ненавременно лекуване на полово предавани инфекции, като гонорея и хламидия.
 • операция на таза или корема може да предизвика възпапление, запушване и дори отстраняване на маточни тръби след опериране в следствие на извънматочна бременност.

 • хормоналните нарушения често са причина за неуспешни опити за забременяване. Тялото не преминава през обичайните хормонални промени, които водят до освобождаване на яйцеклетка от яйчника и удебеляване на лигавицата на матката. Най-често тези нарушения са причинени от : 
 • синдром на поликистозни яйчници – много често срещан проблем за стерилитет при жените. Хормоналните нарушения оказват влияние върху процеса на овулация и затрудняват или възпрепятстват процеса на зачеване.
 • преждевременна яйчникова недостатъчност – това е така наречената ранна менопауза. Състояние, в което се наблюдава загуба на способността на яйчниците на възпроизвеждат яйцеклетки, както и силно намалена продукция на естроген и то при възраст под 40години. Това може да се случи поради генетични фактори, химиотерапия, автоимунни заболявания и други.
 • дисфункция на хипоталамуса или хипофизната жлеза – овулацията, която е необходима, за да се случи забременяване се контролира от функцията на хипоталамуса. Причините, които могат да повлияят на нормалното функциониране на хипоталамуса са много, като най-честите са рязка смяна на теглото, високия стрес, неправилно и нездравословно хранене и др.
 • хиперпролактинемия – Пролактинът е хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата (предна част от хипофизната жлеза). Отговорен е за синтезата на кърма у жената. Около 20% за нередовна овулация е именно заради свръхотделяне на хормона пролактин. Обикновено нивата на пролактина са високи, когато има бременност или жената кърми. Ако няма бремнност, повишаване на този хормон се получава вследствие на стрес, силно физическо натоварване, прием на протеини, дразнене на гърдите и зърната и др. Операции на гръдния кош също могат да повишат нивото на пролактина както и лекарства като амфетамини, транквиланти, антидепресанти, опиати и алкохол.
 • намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) – проблемите с щитовидната жлеза влияят върху всички функции на организма. Хипотиреоидизъм е понижена функция на щитовидната жлеза, когато тя отделя по-ниско от потребностите на организма количество тиреоидни хормони – трийодотиронин (T3) и тироксин (T4).
 • Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешността на матката се локализира извън самата матка, обиновено в други органи в областта на таза.  Състоянието носи след себе си редица усложнения, като промени в лигавицата на матката, увреждане  и/или блокиране на сперматозоиди и яйцеклетки. Състоянието е съпроводено с болки и е типично за жени в репродуктивна възраст. Това състояние се открива единсвено с лапароскопия и се лекува бавно и продължително.  Има малък шанс да бъдат открити големите ендометриозни кисти и с ултразвук, но тогава заболяването е в напреднал стадий. Начините за лечение са два- медикаментозен и хирургичен, като винаги се започва с лекарствата. Ако няма резултати от тях, тогава се преминава към хирургическата намеса. Ендометриозата задължително  трябва да се лекува, защото води до стерилитет.
 • Нарушения на тялото и шийката на матката могат да повлияят неблагоприятно върху опитите за забременяване. Такива например са: доброкачвесвените и злокачествените ракови заболявания. Появата на фиброми, маточни или друг вид тумори в матката, могат до доведат до запушване на маточните тръби.  
 • Цервикалната стеноза също може да предизвика неблагоприятни ефекти. Това е стесняване на шийката на матката в следствие на травма или генетични фактори. Това може да попречи за преминаването на спетматозоидите към тялото на матката.

Понякога, след инфекция и хирургична намеса, може да настъпят промени в цервикалната  слуз. Това състояние също би могло да възпрепядства преминаването на сперматозоидите към тялото на матката.

 • вродените аномалии на женската полова система са различни малформации на женските ( а може и на мъжките) външни и/или вътрешни полови органи. Те са на лице още с раждането на детето. Този проблем се среща рядко, понякога представлява само козметичен дефект, но в някои случаи дава неблагоприятни последствия. Зависи от самата аномалия. Причините, които могат да предизвикат вродени аномалии на половата система са: употребата на алкохол, цигари или наркотици от страна на майката по време на бременността; приемане на някакви хормонални препарати от бременната, особено през първото тримесечие; наследствени фактори, излишък или недостиг на андрогени (тестоиди). Диагнозата на вродените аномалии на половата система се поставя след преглед при лекар. Правят се хормонални изследвания, ехография, венозна урография, компютърна томография, а при нужда дори ядрено магнитен резонанс (ЯМР). До момента се прилагат два вида лечение: консервативно лечение, което е с лекарства ( хормонална терапия) или оперативно, като това пак зависи от самата аномалия.
 • Психологически стерилитет- както при повечето заболявания, психологическия момент е с основна функция при развитието и изхода от болестта. Около 30% от двойките имащи проблеми със зачеването се установява, че вместо лекарства те имат нужда от психолог. Доказателство за психологическия стерилитет е че голяма част от забременява­нията са настъпили не след терапевтичните намеси, но още преди тях, дори след първата консултация с лекаря или след чисто диагностич­ните мероприятия. Чувството у жената, че се прави всичко възможно, за да се удовлетвори нейното желание за дете, очевидно води до психически изменения, които оказват благотворно влияние върху способността за оплождане.