Семейно планиране

Цел

Семейно планиране не казваме само , когато една двойка планират да имат деца.  В това понятие се включва превенцията на сексуално предаваните болести, предпазването от нежелана бременност, сексуалното образование, насоки при безплодие, съвети за ин витро процедури, начини на контрацепция и прочие. Услуги по семейно планиране се определят като образователни, комплексни медицински или социални дейности, които дават възможност на физическите лица, включително непълнолетни, да определят свободно броят на децата, така и периодите между самите раждания. Целта на семейното планиране е вече посочена. То поощрява семейството към готовност за отглеждане на деца. На здрави деца.

Преглед

Семейното планиране е едно от 10-те големи обществени здравни постиженията на 20-ти век. Наличието на услуги за семейно планиране позволява на хората да постигнат желания брой раждания, както и интервалите между тях и допринася за подобряване на здравните резултати при кърмачетата, децата, жените и семейства, като цяло.

Услугите за семейно планиране включват:

  • Образоване и консултация относно видове и начини на контрацепция, широки услуги за репродуктивното здраве, включително и от специалисти;
  • Прегледи на гръдни и тазови органи;
  • Скрининг тестове за рак на гърдата и рак на маточната шийка;
  • Обрзавоване и консултации относно Полово предавани инфекции (ППИ) и човешкия имунодефицитен вирус (HIV), превенция, консултиране, изпитване и сезиране;
  • Диагностициране на бременност и консултации.

Въздържанието от сексуална активност е единственият 100% ефективен начин да се избегне нежеланата бременност. За лицата, които са сексуално активни и не искат да забременеят или да предизвикат бременност, правилното и последователно използване  на контрацептиви е високо ефективно при предотвратяване на нежеланата бременност. Най-ефективните методи за предпазване от нежелана бременност са дългодействащите обратими контрацептиви, като вътрематочни устройства (спирали) и контрацептивни импланти. Презервативите,обаче, предпазват от две неща-  нежелана бременност и полово предавани инфекции тяхното използване трябва да бъде насърчавано. И мъжете и жените трябва да бъдат консултирани относно използването на презервативи при всеки полов контакт, като това трябва да започне още през възсратта на полово съзряване ( пубертет). Често родителите възприемат половото образование, като подстрекателство за започване на полов живот сред юношите. Но това не бива да се приема така. Тенденциите показват все по-ранна възраст за започване на сексуален живот, за това е много важно темата да бъде обсъждана с тийнейджърите.

Защо семейното планиране е важно

Освен всички въпроси и проблеми, които вече споменахме, семейното планиране е важно, защото една непланирана бременност води до много промени в житейските планове на мъжа и жената.  Освен това, непланираните бременности са световен проблем, свързан с огромни разходи за социални услуги и здравеопазване, както и огромен емоционален стрес за жените и техните семейства.  А сега малко статистика. Годишно има около 280 милиона бременности в света. 41% от тях са непланирани и повече от половината завършват с аборт. Абортът често засяга разума, чувствата и взаимоотношенията на жената с околния свят. В някои случаи абортът води и до смърт, до загуба на плодовитостта или до увеличаване процента на спонтанните аборти след това. Понякога, в следствие на аборт, взаимоотношенията между партньорите се разрушават. Често пъти жената прекратила нежелана бременност съжалява за това. Това е един от най-важните въпроси свързани със семейното планиране. Освен това, безопасен секс не означава абсолютно лишение от секса. Безопасния секс означава да се наслаждаваш на сексуалното общуване, като уважаваш и пазиш, както себе си, така и партньора си. Това е една отговорност, която може да запази човек пълноценен и здрав, за да може той да планира живота си.

Според национално репрезентативно проучване, извършено през юни 2015 година в България, жените, които са правили аборт са около 18% от броя на всички жени и повече от 80% от тях изпитват не само физически, но и психически и емоционален дискомфорт. Инвестирането в програми за семейно планиране могат да спасят много животи и да подобрят значително качеството на живот на много жени и семейства.  Изрично поясняваме, че семейното планиране на означава ограничаване правото на бременност и дете, а само контролиране за, за да може бременността да е желана и от двамата родители и разбира се здравословна от гледна точка на репродуктивното здраве. Все пак най-доброто за едно дете е то да бъде желано и да расте в топла, семейна обстановка с двама родители.

Опити да се образова обществото са правени още през 19-ти век, но тогава те са неуспешни за много места по света. На днешна дата, обаче функционират стотици центрове за семейно планиране по света. Основните организации, които се занимават с тази тема са  Международната федерация по семейно планиране (чийто член е Българската асоциация по семейно планиране) ,Фондът за народонаселение на ООН, Световната здравна организация (СЗО).

Макар за някой термина „контрол над раждаемостта” да звучи по-скоро неприятно, неговия смисъл е за напълно индивидуалния и доброволен избор по отношение на броя на децата в семейството. Той включва в себе си традиционни, нетрадиционни и съвременни медицински методи за регулиране на фертилността, както и такива насочени  към определени социални групи, етнически или религиозни общества, които имат собствено отношение към съответните методи.

1882 година се счита за годината, в която е създадено семейното планиране. Тогава в Холандия е открита служба за семейно планиране. Следващите няколко години Мери Стопс (Великобритания) и Маргарет Сангър (САЩ), допринасят семейното планиране да прерасне в безалтернативно глобално и социално движение. Към днешна дата за семейно планиране се разбира доброволния избор на даден индивид  за ограничаване от забременяване , чрез използване на контрацептиви, сексуално въздържание или аборт по желание. Съществува и статистическа зависимост между раждаемост и риска от смърт за детето или майката. Майчинината и детска смъртност е с около 60% по-висока при родилки под 15 години, в сравнение с родилките между 20 и 29 годишна възраст. Най-ниска смъртност има в групата между 20 и 30 години. В по-висока възрастова група се наблюдава по-голям риск от вродени заболявания, като синдрома на Даун.

 

Нежеланата бременност може да се случи на жени от всички образователни нива и с всякакви доходи или възраст, но се забелязват различия в непредвидените бременности. Процентите на нежеланата бременност са най-високи сред следните групи:

  • Жени до 18 годишна възраст;
  • Жени, чиито доход е под прага на бедността;
  • Жени с ниско образование;
  • Жени от определени етнически групи.

За това и основния метод на семейното планиране е контрацепцията. Нейната цел  е именно да ограничи броя на нежеланите бременности, както и да „раздели” достатъчното време между две бременности. Контрацепцията се дели на три групи: хормонални методи, бариерни методи и естествени методи.

Хормоналните котрацептиви представляват а препарати от синтетични естрогени и прогестерон ( женски хормони).  Те са  с висока ефективност – до 99% предпазване от забременяване. В зависимост от схемата на приемане могат да са 21 броя в опаковка или 28 броя. Те действат на принципа на подтискането на овулацията. Също така предизвикват сгъстяване на цервикалната слуз и промени в маточната лигавица, което е пречка за сперматозоидите при проникването им в маточната кухина. Този вид таблетки биват да бъдат употребявани само след консултация с гинеколог. Освен за предпазване от бременност, хормоналните контрацептиви ( противозачатъчни) се изписват и при определени здравословни проблеми, като например анемия след силно менструално течение, кисти в яйчниците, нередовен месечен цикъл и др. В случай на заболявания на артериите подхранващи мозъка, мигрена, тумор на гърдата и дори тютюнопушене този вид контрацептив не се препоръчва.  От изключително значение за ефективността на противозачатачните е те да се приемат редовно, в приблизително един и същи час. Ако получите диария или повръщане до 4 часа след приема на таблетката се приема нова.

Към този  тип контрацепция се приема и така наречената спешна контрацепция. Тяхната честа употреба не  е препоръчителна, заради високото съдържание на хормони.   В случай на рисков полов контакт , до 3 дни след акта се приема познатото, като „хапчето на другата сутрин“.

Бариерни контрацептивни методи са са тези, които предпазват от забременяване, като спират навлизането на спермата в кухината на матката. Такива са презервативите, диафрагми, цервикални шапки, спермициди ( кремове и/или гелове, пяни). Някой от тях ( презервативите) предпазват  и от полово предаваните болести, лесно достъпни са и за това са силно предпочитани. Специално при презервативите е важно да се използват правилно, за да бъде безопасно.  Цервикалната шапка има форма на напръстник и се поставя, чрез всмукване, създадено от ръба на шапката.  Спермицидите пък унищожават сперматозоидите.  Самостоятелното им използване има нисък контрацептивен ефект и не се препоръчва.  Спиралите са малки, метални приспособления, които предпазват чрез комбинация от механизми, които спират спермалното предвижване или предвижването на яйцеклетката.

Естествените методи  се разграничават на периодично полово въздържание ( по време на овулация); измерване на базална температура ( тя се повишава по време на овулация), календарен метод ( пресмятайки дните на евентуална овулация) и пр. Тези методи сами по себе си не са особено ефективни, тъй като прогнозата за овулация няма как да бъде напълно точна. Това, че жената е имала редовна овулация през изминалите три месеца, не гарантира падежа на следващата такава.

Направен по собствено желание, без медицински причини, абортът също се счита за вид контрацептивен метод. Направен до 12 седмици от началото на бременността, методът се нарича кюртаж. Представлява изтъргване със специални инструменти на вътрешната стена на матката. Все по-често се използва и така наречената вакуум екстракция, която замества вкарването на кюрета в маточната кухина. Има нови световни тенденции, които заменят тези методи с контрацептиви, които са без нежелани ефекти и с висок процент на сигурност.

Смисълът на семейното планиране е именно намаляване броя на нежеланите бременности, което се постига с насърчаване на жените в подходяща възраст, образоване по въпросите с репродуктивността и методите на контрацепция, насоки при безплодие  и прочие. Целта е повишаване на удовлетвореността от живота и здравето.