Георги Дойчев: Всяка двойка заслужава шанса да сбъдне мечтата си за дете!

2110283826

Как преминава денят на един ембриолог, за нарастващия брой на двойките с репродуктивни проблеми у нас и за чувството да сбъдваш мечти…

Георги Дойчев е сертифициран клиничен ембриолог от Европейско общество за човешка репродукция и ембриология (EHSRE) през 2010 г. Той е главен ембриолог в отделението по асистирана репродукция в Медицински център „Афродита“ – една от десетте ин витро клиники, участващи в благотворителната кампания в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми „Любовта е действие“.

Как преминава денят на един специалист-ембриолог, за нарастващия брой на двойките с репродуктивни проблеми у нас и за чувството да сбъдваш мечти – за всичко това и за още интересни неща около кампанията „Любовта е действие“ си говорим с Георги Дойчев – главен ембриолог в отделението по асистирана репродукция в Медицински център „Афродита“:

Как и защо се съгласихте да участвате в кампанията „Любовта е действие“, създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми?

Екипът на Медицински Център „Афродита“ с радост се съгласи да участва в кампанията „Любовта е действие“, защото твърдо вярваме, че безплодието не е доживотна присъда. Всяка двойка заслужава да получи своя шанс да сбъдне мечтата си за дете, а ние от МЦ „Афродита“ с годините сме доказали, че помагаме успешно на двойките с репродуктивни проблеми.

Имате ли наблюдения над броя желаещи да участват в нея и съответно над тези, които искат да бъдат приети във вашия център?

Желаещите да участват в кампанията са много, имайки предвид броя на чакащите двойки за асистирана репродукция, които са над 250 000. Всяка една двойка има равен шанс да сбъдне мечтата си в нашата клиника, стига да отговаря на определени критерии, публикувани в условията за участие в кампанията. Взимайки предвид тези критерии, ние подбираме кандидатите, които отговарят на публикуваните условия и чрез жребии се определя печелившата двойка.

Какви са наблюденията ви относно посещаемостта на вашия център от семейства с репродуктивни проблеми? Нараства ли броят на семействата, търсещи вашата подкрепа?

Посещаемостта на клиниката  е много висока. Налага се да бъде използван наличния ресурс от кадри оптимално, за да можем да предложим на възможно най-много двойки своята помощ. Според статистиката на клиниката, на годишна база имаме увеличение от средно 15% за всяка от последните 5 години.

Как преминава денят на един специалист като вас, работещ в ин витро център?

В клиника „Афродита“ работя като главен ембриолог. Ще ви разкажа в какво се състои работата на един ембриолог: Когато за ембриолога работата в лабораторията започне, тя продължава от 3 до 7 дни от 5-6 ч. сутрин до късно вечерта, в зависимост от това за кога са планирани трансферите и замразяванията на ембриони. Това означава, че той ще бъде на работа всеки ден, най-малко за да провери оборудването, а ако работи с ембрионите – за да оцени оплождането, извърши ICSI и IVF, замени старите среди с нови, направи трансфер, или замрази ембрионите. Лекарите, разбира се присъстват на аспирациите и трансферите, но лабораторния персонал, освен на  процедурите, е там и в дните преди и между тях. Това понякога означава работа 24/7 в продължение на седмици. Но накрая наградата си заслужава! Сълзите от радост в очите на щастливите пациентки са в състояние да заличат умората и да ме заредят с нови сили.

Какво мислите за съвременните технологии, които навлизат все повече в практиката на ин витро специалистите?

В последните години технологиите, които се ползват в ин витро процедуртите, се развиват изключително динамично. Екипът в клиниката постоянно следи новостите, обучава се да ползва  успешно новите технологии и практики, за да могат пациентите ни да получат най-доброто обслужване. И разбира се, да постигнем така желаната бременност и здраво бебе! За мое щастие ръководството на клиника „Афродита“ инвестира в обучението на целия медицински персонал. Това включва посещение на най- престижните конгреси за асистирана репродукция, които се провеждат всяка година. Инвестира се и в закупуването на нови технологии, така че да осигурим на нашите клиенти най-доброто.

Бихте ли разказали на читателите ни в какво по-точно се състои вашата работа по време на ин витро процедурата?

За мен ин витро процедурата започва един ден по-рано от работата на лекаря. В лабораторията приготвям хранителните среди, консумативите, проверявам оборудването за изправност, запознавам се подробно с медицинската история на двойката и правя предварителен план за хода на процедурата. Между 6 и 7 сутринта на следващия ден правим пункция и събирам получените яйцеклетки в хранителна среда, поставям ги в защитени условия в инкубаторите и започвам подготовка за оплождане, което се извършва няколко часа по късно. В следващите дни прекарвам по няколко часа в лабораторията, за да оценя и подбера най-добре развиващите се ембриони. Заедно с лекаря обсъждаме резултатите, информираме двойката за напредъка и преценяваме най-подходящия ден в който ще се върнат в жената, или замразят, когато е необходимо.

Денят на ембриотрансфера е най-важен. Колкото и добре да съм си свършил работата, тази 5-10 минутна процедура определя резултата от всичките ни положени до момента усилия. Ембрионите се поставят в матката на жената с помощта на фин катетър и голямото очакване започва. След 14 дни жената ще направи тест за бременност.

Кампанията стартира за втора поредна година. Смятате ли да продължите участието си в нея и занапред в бъдещето?

Да, имаме огромно желание да продължим и занапред и се надяваме инициатива да съществува и да се развива още дълги години.

Разкажете ни за семействата, на които сте помогнали да се сдобият със своя рожба?

Много от семействата, които са ни се доверили и сме им помогнали в битката за дете, идват при нас да благодарят, да споделят новите емоции около грижата за бебчето и да получат отново нашата подкрепа в отглеждането на детето. Носят ни снимки на бебетата, които ние пазим в „съкровищницата” ни от хубави спомени. Аз, като ембриолог, който полага грижи за ембриончетата от първия им миг на живот, много силно се вълнувам, когато пациенти дойдат в клиниката с новороденото бебче и ми дадат да го гушна. Тези така силни и емоционални моменти ми дават сили да продължавам да работя с ентусиазъм, за да сбъдвам на все повече двойки мечтите.

Вярвате ли в бъдещето на Кампанията?

Разбира се, че вярвам! Това е една хуманна инициатива и ще се радвам, ако продължи да съществува. С удоволствие ще участвам и в бъщетите кампании, защото съм убеден, че можем да помогнем на много двойки да преборят безплодието.

Разкажете ни малко за Медицински Център Афродита…

Нашата клиника е създадена през 2007 г. с много любов и грижа за семействата. Разбира се, както всяко нещо, което започва своя път от нула, ние сме преминали през много бури, радости и най-прекрасното усещане – появата на първите бебета. Нашият екип – от санитарката до медицинския директор, знае и разбира важността на нашата работа. Тук е мястото да спомена и главната роля на д-р Антон Баев, защото първият контакт на всяко семейство е именно с него. А доверието към доктора е безценен плюс към успеха на всяка процедура.

И в заключение, в нашият стремеж да достигнем перфектното, организираме отдела за ин витро в една среда, изпълнена с уважение и обич към човека. При нас в МЦ „Афродита“, освен професионална загриженост, ще срещнете хора, които с отговорност и желание ще правят най-доброто за вас, минимизирайки всякакви опасности и увеличавайки възможностите за успешен резултат.